Cele doua bombardiere ruse de tip Tupolev Tu-95 zburau in spatiul aerian international. Fortele aeriene britanice au trimis doua avioane de vanatoare Typhoon pentru escortarea aeronavelor militare ruse, noteaza Mediafax. Incidentele de acest fel s-au intensificat in ultima vreme, pe fondul tensiunilor dintre Rusia si Occident din cauza situatiei din Ucraina.

NATO si UE, impotriva amenintarilor din Rusia si Statul Islamic

NATO si Uniunea Europeana (UE) au anuntat ca vor sa-si consolideze cooperarea in fata "noilor amenintari" reprezentate de politicile agresive ale Rusiei in fostul spatiu sovietic si violentele de la frontiera de sud a blocului militar occidental, relateaza AFP in pagina electronica.

naltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Federica Mogherini, care participa la reuniunea ministrilor de Externe din statele NATO in statiunea turca Antalya (sud), a declarat ca, in pofida faptului ca cele doua organizatii sunt "diferite prin natura lor", se confrunta cu provocari similare, potrivit Mediafax.

Federica Mogherini a anuntat ca cele doua parti urmeaza sa discute despre tensiunile cu Rusia din cauza situatiei din Ucraina si despre "criza din sud", in contextul in care UE se confrunta cu un aflux de imigranti clandestini dinspre Libia. "Extrem de importanta pentru noi este o coordonare puternica, in special in privinta impartasirii de informatii, in ceea ce priveste noile amenintari cu care ne confruntam cu totii", a spus ea.

Citeste si:

"Noi (NATO si UE) ne confruntam cu provocari care ne unesc. Suntem diferiti ca natura, dar impartasim aceleasi valori", a subliniat ea. Raspunzand unor critici potrivit carora UE a reactionat greoi fata de evenimente din vecinatatea sa, Federica Mogherini a declarat ca blocul european este "constient ca este necesar sa ne consolidam capacitatea de a reactiona in situatii de criza".

Insa Ialtul Reprezentant a precizat ca, spre deosebire de NATO, "acest lucru nu inseamna neaparat o abordare militara". "Dar nu putem exclude un aspect militar al activitatii noastre", a subliniat Mogherini. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat, in ultima zi a reuniunii din Turcia a ministrilor de Externe - prima, din 2011 incoace, in care ministrii se intalnesc in alt loc decat la Bruxelles -, ca Alianta Nord-Atlantica se confrunta cu provocari care evolueaza permanent la est si la sud.

Sursa foto: Mediafax Foto