SUA isi reexamineaza strategia in Irak, dupa ce orasul Ramadi a fost cucerit de gruparea Stat Islamic, a recunoscut miercuri un oficial american de rang inalt, promitand ca Washingtonul va ajuta Bagdadul sa reia controlul asupra acestui oras cat de repede posibil, relateaza AFP in pagina online.

Oficialul din cadrul Departamentului de Stat a mai anuntat ca Guvernul sau le va furniza in curand fortelor armate irakiene o mie de sisteme de racheta antitanc, pentru a lupta in special impotriva atentatelor cu masina-capcana comise de jihadistii din cadrul gruparii Stat Islamic, potrivit Mediafax.

In opinia sa, cucerirea la 17 mai de catre gruparea Stat Islamic a orasului Ramadi, capitala provinciei Anbar, reprezinta o "situatie extrem de grava", dar nu se compara cu "caderea Mosulului", pe care SI il controleaza din iunie 2014. "In ceea ce priveste recucerirea Ramadi, ii vom ajuta pe irakieni sa faca acest lucru cat mai curand posibil", a dat asigurari diplomatul american, fara a furniza un calendar.

Statele Unite vor sa accelereze instruirea triburilor sunnite in speranta ca vor alunga jihadistii ultra-radicali sunniti din Ramadi, anuntase marti seara Consiliul de securitate nationala (NSC) de la Casa Alba, dupa o reuniune cu presedintele Barack Obama. Fortele irakiene, ajutate de puternicele militii siite, se pregatesc sa lanseze o ofensiva pentru a recuceri orasul inainte ca gruparea Stat Islamic sa-si fortifice pozitiile.

Cucerirea orasului Ramadi este victoria cea mai semnificativa a gruparii Stat Islamic de la ofensiva sa de amploare din iunie 2014, cand a ocupat vaste teritorii din Irak, determinand lansarea unei campanii aeriene internationale conduse de Statele Unite, pentru a ajuta fortele irakiene.

Militantii gruparii jihadiste Stat Islamic au cucerit si orasul antic Palmyra, din centrul Siriei, precum si situl sau arheologic, care se afla pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, au declarat activisti sirieni, citati de Associated Press in pagina electronica.

Rami Abdel-Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a declarat ca extremistii au ajuns in situl arheologic Palmyra in noaptea de miercuri spre joi. Un activist din provincia centrala Homs, Bebars al-Talawy, a afirmat de asemenea ca gruparea Stat Islamic controleaza situl arheologic Palmyra, care se afla pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO si care este cunoscut pentru colonadele sale romane vechi de 2.000 de ani, dar si alte ruine si artefacte pretioase.

Militantii SI nu au provocat inca pagube in situl arheologic, au precizat joi cei doi activisti, pe fondul temerilor ca extremistii vor distruge ruinele, asa cum au facut in majoritatea siturilor cucerite in Irak. Jihadistii au ocupat miercuri orasul antic Palmyra, localizat strategic in desertul central al Siriei, dupa ce fortele guvernamentale nu au mai putut sa opuna rezistenta, a afirmat OSDO, citat de DPA in pagina electronica.

Capturarea orasului Palmyra este a doua victorie majora a Statului Islamic in decurs de o saptamana, dupa ce a cucerit Ramadi, capitala provinciei Anbar din vestul Irakului. Pe langa complexul sau arheologic, orasul Palmyra are de asemenea valoare simbolica pentru ca gazduieste cea mai cunoscuta inchisoare politica din Siria, unde sute de detinuti islamisti au fost masacrati in 1980, dupa o tentativa esuata de asasinare a presedintelui Hafez al-Assad, tatal actualului presedinte sirian Bashar al-Assad.

Directorul OSDO Rami Abdel-Rahman a afirmat insa ca fortele guvernamentale au evacuat cei mai improtanti detinuti de acolo in urma cu cateva zile. Abdel-Rahman a mai precizat ca, dupa cucerirea orasului Palmyra, gruparea Stat Islamic controleaza aproximativ 40 la suta din teritoriul Siriei si aproape toate campurile petrolifere ale tarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri