Peste 3,2 milioane de persoane au fost intrebate daca vor modificarea Constitutiei tarii astfel incat aceasta sa le permita cuplurilor de acelasi sex sa se casatoreasca. Sectiile de vot au fost deschise de la ora locala 07.00 (09.00 ora Romaniei) pana la ora locala 22.00 (24.00 ora Romaniei), iar numaratoarea a inceput in aceasta dimineata. Casatoriile intre persoanele de acelasi sex este legala in 19 tari din lume.

Doar cetatenii irlandezi inregistrati si care locuiesc in tara au putut participa la vot. Ei au fost intrebati daca sunt sau nu de acord cu urmatoarea afirmatie: "Casatoriile pot fi incheiate in concordanta cu legea de doua persoane indiferent de sexul lor". Un rezultat final este asteptat in aceasta seara.

Referendumul are loc la 22 de ani dupa ce Irlanda a dezincriminat homosexualitatea. In 2010, Guvernul a adoptat legislatia privind parteneriatul civil, care ofera recunoastere legala cuplurilor gay. Dar exista unele diferente importante intre parteneriatul civil si casatorie, cel mai important fiind acela ca o casatorie este protejata prin Constitutie, in timp ce parteneriatul civil nu este.

Sursa foto: Casatorii gay / Shutterstock