Procurorii anticoruptie din Republica Moldova au descins miercuri la sediul Parlamentului din Chisinau, in cadrul investigatiilor extinse privind banii deturnati prin creditele neperformante eliberate de Banca de Economii (BEM) si alte institutii bancare, relateaza agentia IPN in pagina electronica.

Procurorul Eduard Harunjen a declarat pentru IPN ca vor fi ridicate documente atat din sediul Legislativului, cat si de la BEM. Ulterior, vor fi audiate mai multe persoane, dar deocamdata procurorul nu a dat nume.

Procuratura Generala din Republica Moldova a anuntat luni ca a decis sa deschida o ancheta penala in cadrul careia va investiga institutiile de stat care au admis delapidarile de la Banca de Economii, pe fondul scandalului generat de "disparitia" unui miliard de dolari. Anuntul a fost facut de procurorul general Corneliu Gurin, in cadrul unui briefing de presa, in care a refuzat sa raspunda la intrebarile jurnalistilor.

In vizorul Procuraturii vor fi Agentia de Proprietati Publice, Banca Nationala a Moldovei, Comisia Nationala a Pietei Financiere, Comitetul pentru stabilitate financiara, factori de decizie de prim rang si alte persoane din Guvern, Parlament, Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei si alte autoritati centrale.

Investigatiile vor fi efectuate de un grup din care vor face parte procurori, inclusiv din subdiviziunile care se ocupa de crime grave si exceptional de grave, procurorii anticoruptie, dar si ofiterii de urmarire penala. "S-a constatat necesitatea extinderii si aprofundarii investigatiilor in ceea ce priveste diverse perioade ale administrarii bancii, cat si a persoanelor responsabile, in special activitatea institutiilor de stat si a persoanelor angajate in aceste instituti de stat. Am dispus prin ordonanta proprie pornirea urmaririi penale pentru indeplinire si neindeplinire a obligatiilor de serviciu de catre persoane din institutiile de stat, actiuni care au cauzat daune in proportii deosebit de mari. Totodata urmarirea penala va fi pe faptul gestionarii prejudiciabile a proprietatii de stat, pierderea controlului statului asupra Bancii de Economii (BEM), neintervenirea in vederea stoparii devalizariii bancii", a declarat procurorul general Corneliu Gurin.

Asociatia Pro Infrastructura...
Citeste si: Primele imagini cu Centura Bacau si autostrada din Moldova

Procurorul general a precizat ca urmeaza o serie de perchezitii la institutiile de stat, ridicari de acte, dar si audieri. Anuntul procurorului general vine dupa ce, saptamana trecuta, fostul ministru al Finantelor, Veaceslav Negruta, a publicat un raport privind riscurile de devalizare a Bancii de Economii pe care l-ar fi prezentat cu doi ani in urma comisiei parlamentare de ancheta. In acest raport a explicat in detaliu cum s-a furat pana in 2013 si ce se punea la cale pentru perioada urmatoare, doar ca nu a fost ascultat, seful comisiei, comunistul Oleg Reidman, fiind si unul dintre autorii furtului.

Mai mult, fostul ministru al Finantelor spune ca cel care a condus acest organism creat de Parlament, comunistul Oleg Reidman, ar fi cel care a si pus bazele jafului inca in anul 2005, prin promovarea unor modificari legislative care au facut sistemul bancar vulnerabil in fata raiderilor.

Negruta a mentionat ca acesta ar fi actionat in complicitate cu liderul Partidului Comunistilor (PCRM), pe atunci seful statului Vladimir Voronin, si fostii colegi ai celor doi, in prezent socialisti, Igor Dodon si Zinaida Greceanii.

Intr-un interviu oferit acordat ziarului Timpul, fostul demnitar, condamnat recent la trei ani de inchisoare cu suspendare, face chiar mai multe precizari. El spune ca atacurile asupra BEM au fost realizate in perioada 2011-2014 de grupuri diferite. Ultima schema, care a implicat acordarea de credite neperformante, i-ar avea in spate pe liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vladimir Filat, si fostul presedinte al consiliului de administratie de la BEM, Victor Bodiu. Iar prima etapa, care a constat in preluarea frauduloasa a pachetului de 18,5 la suta din actiuni, ar fi fost realizata de cunoscuti oameni de afaceri in domeniul bancar si raideri din regiune.

Liviu Dragnea anunta o...
Citeste si: Dragnea anunta avalansa de facilitati financiare pentru Moldova

Autoritatile de la Chisinau au plasat anul trecut Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank sub administratia Bancii centrale, dupa ce o serie de imprumuturi neperformante au condus la falimentul creditorilor, care reprezinta impreuna pana la 20% din activele sistemului bancar al acestei foste republici sovietice.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Afterhills 2019: headlinerii editiei si o noua promotie la bilete