Rusia a reluat importurile de fructe din Republica Moldova, a anuntat Agentia Nationala moldoveana pentru Siguranta Alimentelor (ANSA), citata de IPN in pagina electronica.

Potrivit unui comunicat al ANSA, "in urma vizitei inspectorilor Rosselhoznadzor, in perioada 29 mai-1 iunie, sub garantiile oferite de ANSA, au fost reluate exporturile de fructe catre Federatia Rusa, incepand cu data de 12 iunie", relateaza Mediafax.

Deocamdata au fost reluate exporturile de mere, pere, gutui, caise, cirese, visine, nectarine, prune si porumbele. ANSA continua dialogul cu organismul rus pentru protectia consumatorilor Rosselhoznadzor, pentru extinderea numarului de companii care ar putea exporta fructe pe piata Federatiei Ruse.

Doua institutii-cheie din Rusia insarcinate cu controlul fluxului alimentelor, Rosselhoznadzor si Rospotrebnadzor, au interzis incepand din vara lui 2014 importuri din Ucraina, Republica Moldova, UE si SUA, in contextul sanctiunilor impuse de occidentali Rusiei, acuzata de implicare in conflictul din Ucraina. Moscova este adesea acuzata ca utilizeaza "arma comerciala", invocand in special motive sanitare, ca mijloc de presiune diplomatica asupra vecinilor sai. Ea a utilizat aceasta arma impotriva Ucrainei si Republicii Moldova, ca reactie la semnarea de catre cele doua foste republici sovietice a unui tratat de liber schimb cu Uniunea Europeana.

Citeste si:
Rusia ar putea limita importurile de fructe din UE si de pui din SUA
Reactia Rusiei la noi...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia pune pe rosu importurile de fructe si legume din Ucraina