Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit despre "nasterea cu forcepsul" a propunerilor, la care oficialii eleni au lucrat pana tarziu in noapte, inainte de summitul de luni al liderilor din zona euro de la Bruxelles, in speranta ca Grecia sa ramana in zona euro. Reprezentantul Germaniei la UE, Martin Selmayr, a scris pe Twitter, fara sa ofere detalii, ca planul Greciei "este o baza buna de progres" la summitul zonei euro. noteaza Mediafax.

Nu este clar cat de mult respecta propunerea elena conditiile creditorilor pentru noi reduceri ale cheltuieilor si majorari de taxe, dar planul ofera speranta unui acord in ultimul moment, inainte ca Atena sa ramana fara bani. Guvernul elen vrea sa evite taierea pensiilor, oferind in schimb eliminarea unor facilitati fiscale, pentru respectarea tintelor bugetare cerute de creditori, a declarat duminica o sursa guvernamentala.

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de euro care se incheie pe 30 iunie. Autoritatile elene trebuie sa plateasca FMI la sfarsitul acestei luni datorii scadente de 1,5 miliarde de euro. Premierul Tsipras a prezentat duminica, telefonic, propunerile de reforma liderilor Germaniei, Frantei si Comisiei Europene.

Citeste si:

Tsipras se va intalni luni cu presedintele Comisiei Eueopene Jean-Claude Juncker, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, directorul general al FMI, Christine Lagarde, si presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, inaintea reuniunii ministrilor de Finante din zona euro, seara urmand sa aiba loc summit-ul sefilor de state si de guverne, a declarat un purtator de cuvant al UE.

Ministrii europeni au spus ca este improbabil ca acordul final sa fie incheiat luni, dar spera la o intelegere la nivel politic, astfel incat acordul sa fie definitivat pana la sfarsitul acestei luni. Sperantele referitoare la deblocarea discutiilor au dus la aprecierea euro in raport cu dolarul si a actiunilor pe pietele internationale.

Sursa foto: Grecia / Shutterstock