Dupa o zi de discutii maraton, liderii statelor din zona euro au spus ca guvernul Tsipras are intentii serioase sa incheie un acord, dupa ce a prezentat un set de masuri care incep sa se apropie de termenii solicitati de creditori.

In timp ce discutiile politice continua, Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat marti limita finantarii de urgenta pusa la dispozitia bancilor elene, potrivit unei persoane apropiate situatiei.

BCE a marit si luni fondurile disponibile Greciei prin programul de urgenta ELA, cu 1,9 miliarde de euro, la 87,8 miliarde de euro, suma fiind modificata zilnic, pe masura ce riscul de incapacitate de plata a Greciei creste.

Liderii europeni au convenit sa intensifice ritmul negocierilor pentru a asigura un acord miercuri, care sa poata fi semnat pana la sfarsitul saptamanii.

Dezacorduri exista mai ales in cazul veniturilor din taxa pe vanzari, a spus un diplomat european.

"Pachetul de propuneri reprezinta un cert pas inainte, dar este foarte clar cu nu suntem inca acolo unde trebuie sa fim. Ne asteapta discutii intense", a declarat Merkel dupoa discutiile de luni.

Indicele ASE al bursei din Atena este in crestere cu 2,5%, dupa ce luni a urcat cu 9%. Randamentul obligatiunilor elene pe termen de doi ani a scazut cu 1,97 puncte procentuale, la 22,4%.

Citeste si:

Tsipras se pregateste si pentru o batalie interna, unde programul de reforme trebuie aprobat de Parlament. Cea mai dificila sarcina va fi sa ii convinga pe cei de orientare dura, din propriul Guvern, sa sustina un acord care ar incalca angajamentul partidului Syriza de a pune capat austeritatii.

"Fiecare parlamentar are responsabilitatea personala de a recunoaste si intelege urgenta momentului, dar si urgenta intregului proiect", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Gabriel Sakellaridis, la postul Mega TV.

Germania insista ca parlamentarii eleni sa faca primul pas, prin aprobarea reformelor, inainte ca Parlamentul german sa accepte programul.

Discutiile vor fi reluate miercuri la Bruxelles, cand ministrii de Finante din zona euro se vor intalni pentru a pregati un al doilea summit al liderilor UE, care va incepe joi.

"Negocierile cu creditorii vor continua in urmatoarele 48 de ore pentru a ajunge la o solutie totala si viabila. Guvernul vrea ca Grecia sa poata sta in curand pe propriile picioare", a declarat marti premierul Tsipras.

In lipsa unui acord cu creditorii, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se incheie pe 30 iunie. Grecia trebuie sa plateasca FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie.