Indicele Markit privind intentiile de achizitii ale managerilor (PMI), care ia in considerare activitatile din industria prelucratoare si servicii, a urcat in iunie la 54,1 puncte, de la 53,6 puncte in luna mai.

Nivelul atins de indice corespunde asteptarilor analistilor si este peste pragul de 50 de puncte care separa expansiunea de contractie.

Indicii calculati de Markit pentru cele mai mari economii din Europa, Germania si Franta, sugereaza la randul lor imbunatatirea perspectivelor economiei zonei euro.

In cazul Frantei, indicele privind intentiile de achizitii ale managerilor a urcat in iunie pentru prima oara dupa aprilie 2014, depasind pragul de 50 de puncte. Indicele referitor la Germania a avansat la 54 puncte, de la 52,6 puncte in luna anterioara.

Citeste si:

Economia zonei euro a crescut cu 0,4% in primul trimestru, sustinuta de programul BCE de suplimentare a lichiditatilor cu 1.000 de miliarde de euro pana in 2016, deprecierea euro si preturile scazute ale petrolului.
"Pe ansamblu, indicele PMI referitor la zona euro sugereaza o crestere economica in regiune de circa 0,4% in trimestrul al doilea, similara cu cea din primul trimestru", a declarat James Howat, economist la Capital Economics.

Howat a avertizat insa ca ritmul redresarii zonei euro ar putea fi afectat in urmatoarele luni de revenirea cotatiilor petrolului si intarirea euro.

In plus, temerile legate de criza din Grecia ar putea submina perspectiva economica a zonei euro in perioada urmatoare.