Consiliul guvernatorilor BCE a convenit astazi sa mentina fondurile aflate la dispozitia bancilor elene la nivelul stabilit vineri. La sfarsitul saptamanii trecute, finantarea primita de bancile elene prin intermediul ELA se ridica la aproape 89 de miliarde de euro, noteaza Mediafax. Decizia sugereaza ca BCE intentioneaza sa isi protejeze propriile fonduri in conditiile in care statul elen se indreapta spre colaps financiar.

Dupa luni de incertitudini legate de programul de sustinere financiara, timp in care BCE a aprobat saptamanal majorarea fondurilor destinate Greciei pe fondul retragerilor masive de lichiditati din banci, premierul Alexis Tsipras a decis sa convoace pe 5 iulie un referendum pe tema masurilor de austeritate solicitate de creditorii Greciei.

Anuntul a luat prin surprindere ministrii de Finante din zona euro, care au respins solicitarea autoritatilor de la Atena de a prelungi cu o luna programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro. In lipsa fondurilor, Grecia risca sa nu poata plati o datorie de 1,6 miliarde de euro catre FMI, scadenta pe 30 iunie.

BCE este pregatita sa reanalizeze decizia de mentinere a finantarii bancilor din Grecia si monitorizeaza implicatiile politicii sale monetare. Institutia va utiliza toate instrumentele detinute in cadrul mandatului sau pentru a asigura stabilitatea preturilor in zona euro si colaboreaza cu Banca Greciei, se arata intr-un comunicat al BCE.

Citeste si:

"Banca Greciei, ca membra a Eurosistemului, va lua toate masurile necesare pentru a asigura stabilitatea financiara a cetatenilor greci in aceste circumstante dificile", a declarat intr-un comunicat guvernatorul bancii centrale elene, Yannis Stournaras.

Pentru a beneficia de fonduri prin programul ELA (Emergency Liquidity Assistance), bancile elene trebuie sa fie solvabile si sa detina garantii corespunzatoare. Intrucat bancile detin obligatiuni de stat si depind de garantii din partea statului, respectarea conditiilor devine incerta, daca Guvernul nu isi va plati datoriile catre creditori.

Consiliul guvernatorilor este organismul decizional al BCE si este format din sefii bancilor centrale din cele 19 state din zona euro, intre care reprezentantul Bancii Greciei, Yannis Stournaras, si cei sase membri ai board-ului executiv.

Sursa foto: Mediafax Foto