Un Grexit dezordonat, in care impactul financiar s-ar extinde pe pietele globale, ar putea obstructiona anul viitor afaceri de circa 250 de miliarde de dolari in Europa, excluzand Marea Britanie, potrivit studiului bazat pe o modelare financiara realizata de Oxford Economics, relateaza Mediafax.

Iesirea Greciei din uniunea monetara ar putea duce la scaderea preturilor actiunilor europene, la cresterea randamentelor obligatiunilor unor state precum Italia si Spania si ar reduce increderea oamenilor de afaceri si investitiile. De asemenea, tranzactiile din Statele Unite si China ar fi afectate, cele doua tari fiind in stare sa piarda afaceri de aproximativ 700 de miliarde de dolari, pana in 2020.

Un exit bine administrat al Greciei ar fi mai putin daunator, in aceeasi perioada de cinci ani, fiind probabil sa provoace in regiune un declin al fuziunilor si achizitiilor, excluzand Marea Britanie, de numai 2%.

Ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa discute miercuri propunerile economice ale Greciei, intr-o teleconferinta, primul pas de reluare a negocierilor intrerupte la sfarsitul lunii trecute, dupa anuntul de organizare a referendumului.

In pofida deprecierii actiunilor companiilor considerate vulnerabile la criza elena, investitorii sunt optimisti. Activitatile de fuziuni si achizitii din acest an sunt pe cale sa depaseasca 3.000 de miliarde de dolari, pentru prima oara din 2007, conform datelor Bloomberg.

Citeste si:
Mancam multe legume si fructe din IMPORT: cum arata balanta comerciala
Mancam tot mai multe legume...

Sursa foto: Puzzle euro/ Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Dupa ani de criza, economia Greciei incepe din nou sa respire