Finlanda a fost somata sa negocieze un Grexit la Bruxelles

Ministrul finlandez al Finantelor Alexander Stubb a fost somat de catre Parlamentul tarii sale sa negocieze o iesire a Greciei din zona euro (Grexit), a anuntat sambata seara televiziunea publica Yle, relateaza AFP in pagina electronica.

Deputati si reprezentanti ai Ministerului finlandez de Finante s-au reunit sambata dupa-amiaza la Helsinki pentru a defini mandatul Guvernului in cadrul negocierilor in curs la Bruxelles. Potrivit unor surse apropiate acestor negocieri, citate de Yle, partidul eurosceptic Adevaratii Finlandezi a cerut ca Finlanda sa se opuna unui nou plan de ajutorare din partea zonei euro pentru Grecia si ca Helsinki sa sustina ideea unui Grexit, potrivit Mediafax.

Acest partid, care a devenit a doua forta politica din tara in urma alegerilor din aprilie, ar fi amenintat ca va iesi din coalitia guvernamentala finlandeza, potrivit Yle. Presedintele formatiunii, Timo Soini, ministru de Externe, repeta de mai multe luni ca Grecia isi va rezolva problemele economice abandonand zona euro si devalorizandu-si moneda. Stubb a scris, sambata dupa-amiaza, intr-un mesaj postat pe Twitter de la bruxelles, ca nu poate dezvalui mandatul pe care l-a primit de la Marea Comisie a Parlamentului finlandez, organul insarcinat cu aceste probleme, atat timp cat negocierile sunt in curs in cadrul Eurogrupului.

Parlamentul finlandez nu a spus, nici el, mai multe pe aceasta tema. "Natura mandatului nu este publica, iar delegatia finlandeza nu discuta despre el in mod public", a confirmat Kaisa Amaral, purtatoarea de cuvant a delegatiei, contactata de AFP. Germania, la randul sau, are in vedere o iesire temporara a Greciei din zona euro, pentru o perioada de cinci ani, daca nu isi imbunatateste propunerile de reforme, a declarat pentru AFP, la Bruxelles, o sursa europeana.

Sursa foto: shutterstock.com

Citeste si:
O țară europeană surprinde prin succesul său în fața COVID-19
O țară europeană surprinde...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri