Eurodeputaţi din principalele grupuri politice din Parlamentul European au convenit marţi asupra unui proiect de rezoluţie care deschide calea pentru un recurs la Curtea de Justiţie a UE împotriva deciziei Comisiei Europene de a debloca fonduri pentru Ungaria, relatează AFP, conform Agerpres.

"Vom contesta deblocarea a 10 miliarde de euro pentru Ungaria", a declarat europarlamentarul german Daniel Freund (Verzi) pe reţeaua de socializare X.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să se adreseze pe acest subiect miercuri dimineaţă Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

La 13 decembrie, în ajunul unui summit al statelor din UE în care premierul naţionalist ungar Viktor Orban ameninţa să blocheze lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina şi ajutorul pentru această ţară, Comisia Europeană a anunţat deblocarea a 10,2 miliarde de euro din fondurile UE îngheţate până atunci.

Comisia a explicat această deblocare prin reformele întreprinse de Budapesta pentru a respecta o serie de condiţii menite să îmbunătăţească independenţa sistemului judiciar maghiar.

Dar anunţul a declanşat proteste în Parlamentul European, unde eurodeputaţi au acuzat Bruxellesul că "a cedat şantajului" lui Viktor Orban.

Proiectul de rezoluţie, iniţiat de deputaţi europeni din PPE (dreapta), S&D (socialişti şi democraţi), Renew Europe (centrişti şi liberali), Verzi şi Stânga (stânga radicală), exprimă "regretul" şi "îngrijorările serioase" ale Parlamentului European cu privire la decizie.

Europarlamentarii consideră că, "chiar şi după reformele sale recente, Ungaria nu îndeplineşte standardele (UE) privind independenţa judiciară". Ei mai subliniază că, "de câţiva ani, statul de drept se deteriorează în Ungaria din cauza acţiunilor guvernului său".

De asemenea, Parlamentul European regretă "profund" faptul că statele membre nu avansează cu o procedură iniţiată în 2018 împotriva Ungariei, şi le îndeamnă să "treacă la acţiune". Acest mecanism al Articolului 7 poate duce, teoretic, la suspendarea dreptului de vot pentru un stat membru care nu respectă valorile fundamentale ale UE.

O petiţie lansată de europarlamentarul finlandez Petri Sarvamaa (PPE) şi semnată de 125 de eurodeputaţi solicită în mod explicit Consiliului (statelor membre) să facă următorul pas în această procedură, care deschide calea pentru o decizie ulterioară privind privarea de dreptul de vot în Consiliu.

În total, 21 de miliarde de euro din fondurile UE destinate Ungariei sunt încă îngheţate de blocul comunitar în cadrul diferitelor proceduri din cauza presupuselor încălcări ale statului de drept de către Budapesta.

Sursa foto: Alexandros Michailidis | Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri