"Atat Regina cat si eu pastram amintiri foarte placute de la vizita noastra in Romania, in calitate de Printesa si Print de Asturia, din iulie 2009, in timpul careia am simtit cordialitatea si ospitalitatea poporului roman, precum si prietenia prin care sunt legate tarile noastre", a declarat, luni, regele Felipe al VI-lea, la dejunul oficial in onoarea presedintelui Klaus Iohannis si a sotiei sale, Carmen Iohannis, relateaza Mediafax.

Suveranul spaniol a caracterizat drept "intense" relatiile dintre Romania si Spania, subliniind ca intre cele doua limbi si culturi exista "o inrudire cu radacini ce duc pana la Traian, cel dintai dintre imparatii romani nascuti in Hispania si reper fundamental pentru identitatea romana". Felipe al VI-lea s-a referit si la sutele de cetateni romani care s-au stabilit in ultimii ani in Spania, devenind "comunitatea straina cea mai numeroasa" din aceasta tara. "Prin efortul ei, aceasta comunitate a adus o insemnata contributie la dinamismul economiei noastre, fapt care merita sa fie pe deplin recunoscut", a spus regele Spaniei. Totodata, regele spaniol a incurajat eforturile presedintelui Iohannis din primele luni de mandat in vederea reformelor pentru consolidarea statului de drept.

"In urma alegerilor care au avut loc in noiembrie anul trecut, ati primit sprijinul poporului roman pentru a va asuma cea mai inalta demnitate a tarii. Romania se bizuie pe o democratie solida, pe o economie deschisa si este un partener activ, constient de responsabilitatile ce ii revin si solidar in cadrul comunitatii internationale. Apreciem si incurajam fermitatea si eforturile dvs in cursul primelor luni de mandat, in scopul de a obtine un consens pentru avansarea pe drumul reformelor menite sa consolideze statul de drept si sa imbunatateasca conditiile de viata si bunastarea cetatenilor dvs", a afirmat Felipe al VI-lea.

De asemenea, regele Spaniei a subliniat ca Romania a avut, totdeauna, in Spania "un aliat ferm in aspiratiile sale europene si proatlantice". "Acum cand ambele tari sunt pe deplin integrate in familia europeana, aspiratiile noastre trebuie sa se indrepte catre apararea ferma a nu putinelor interese pe care le impartasim. Spania, cum bine stiti, sprijina intrarea Romaniei in spatiul Schengen. Este ceea ce i se cuvine, date fiind eforturile coerente si sustinute care au fost depuse in acest sens de catre autoritatile romane, in pozitia de frontiera externa a UE pe care o are Romania.", a declarat Felipe al VI-lea.

Citeste si:

"Pe de alta parte, Spania impartaseste ingrijorarea Romaniei in ceea ce priveste securitatea si respectul fata de dreptul international in zona estica a UE. Tara mea, ca natiune prietena si aliata, nu poate decat sa sprijine vocatia Romaniei de a se transforma intr-un pol de stabilitate in regiune. De aceea, Spania a contribuit in ultimele luni la eforturile NATO in vederea intaririi securitatii euroatlantice", a mai spus el, dand ca exemplu prezenta fregatei Almirante Juan de Borbon in septembrie 2014 in apele Marii Negre, alaturi de nave romanesti si aliate.
In ceea ce priveste situatia economica, Felipe al VI-lea a subliniat ca, dupa anii de criza, care i-au afectat "in mod sever" pe romani si spanioli, "economiile noastre se afla din nou pe drumul cresterii economice", iar cele doua tari trebuie sa-si uneasca fortele, "perseverand in consolidarea redresarii economice si dinamizand crearea de locuri de munca".

"Anul trecut, schimburile comerciale dintre noi au atins cifre record. Este ceea ce trebuie sa ne stimuleze sa exploatam minunatul potential al faptului ca economiile noastre sunt complementare, desfasurand proiecte comune de colaborare sau de investitii", a sustinut Felipe al VI-lea, multumind pentru increderea aratata de autoritatile romane in ultimii ani firmelor spaniole din sectoare precum infrastructura, energia, ingineria, mediul, transportul sau serviciile.

Totodata, el a precizat ca Spania cunoaste "extrem de bine" capacitatea de transformare pe care o are politica europeana de coeziune si doreste sa puna la dispozitia Romaniei cunostintele si experienta. Regele Felipe al VI-lea a subliniat, de asemenea, "excelenta colaborare" dintre cele doua tari "in prevenirea si neutralizarea celor mai grave amenintari la adresa vietii cotidiene, precum criminalitatea organizata si traficul de persoane".

Suveranul a precizat ca in 2016 se implinesc 135 de ani de la stabilirea relatiilor bilaterale care au "in fata un viitor promitator". "Am, de asemenea, convingerea ca prima dvs vizita in Spania ne va da prilejul sa progresam in intarirea unor legaturi ce corespund afectiunii reciproce dintre popoarele noastre si aspiratiile cetatenilor nostri", a spus in finalul discursului regele Felipe al VI-lea. La dejunul oficial care a avut loc la Palatul Regal din Madrid au participat oficiali spanioli si membri ai delegatiei romane.

Sursa foto: Shutterstock