Regele Spaniei Juan Carlos, in varsta de 76 de ani, a decis sa abdice, urmand ca succesiunea la tron sa fie asigurata de fiul acestuia, printul Felipe, a anuntat Mariano Rajoy, informeaza AFP.

Juan Carlos, care a urcat pe tron la moartea lui Francisco Franco, in noiembrie 1975, si-a construit popularitatea conducand tranzitia in Spania catre democratie, dupa care s-a confruntat cu un final de regim marcat de probleme de sanatate si scandaluri.

Regele vrea sa se adreseze "personal spaniolilor (luni) dimineata", a adaugat Mariano Rajoy. Seful Guvernului spaniol a convocat "un Consiliu de Ministri extraordinar" marti. In vederea acestui proces de abdicare va fi "necesar sa fie aprobata o lege organica", a subliniat el, potrivit Mediafax.

"Sper ca, intr-un termen de timp foarte scurt, Congresul spaniol sa aprobe nominalizarea ca rege" a printului Felipe, in varst de 46 de ani, a adaugat Mariano Rajoy.

Regele Juan Carlos "a fost cel mai mare promotor al democratiei noastre". El este "cel mai bun simbol al vietii noastre impreuna in pace si libertate", a adaugat premierul Rajoy.

Citeste si:
Taxe autostrada si vignete Europa: cat te costa
Taxe autostrada si vignete...

Sursa foto: Regina Sofia si regele Juan Carlos/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Paleologu: E dezastruos pentru democratie ca nu avem dezbateri