Un turist pe jumatate grec, jumatate german explica printr-o simpla metafora de ce Grecia a ajuns in situatia actuala: pentru ca a primit prea mult de la Germania si i-a placut.

Pe Alexander l-am intalnit pe o plaja din statiunea Chania din Creta. Ne-a spus ca ne-a oprit pentru ca ne-a vazut cu aparate foto si camere de filmat, mai ales ca si el este fotograf, si incepe sa spuna cum Grecia este ca un copil caruia Germania i-a dat ciocolata si i-a stricat dintii.

Citeste si Reportaj din Grecia, in saptamana de foc: criza este doar la televizor, iar "cozile la bancomate" sunt de fapt la pozat apusul.

Sursa video: Wall-Street.ro

"Germanilor le pare foarte rau de situatia din Grecia. Am prieteni, care sunt profesori sau politisti, si care castiga 600 de euro pe luna. Nu vreau ca fiii mei sa fie educati de profesori platiti cu un salariu de 600 de euro. Trebuie sa primeasca mai mult. Multi greci ma intreaba ce crede Germania despre situatia din Grecia, iar eu le spun asa: daca eu ii dau ciocolata fiului meu care are 8 ani si il intreb “mai vrei?”, el va spune “da, mai vreau”, iar eu ii dau din ce in ce mai mult, el isi strica dintii. Si atunci cine este de vina?! Evident, eu. Asa am facut si noi (n.r.: Germania) cu Grecia. Cred ca banii sunt mai nocivi decat heroina. “Hranesti” oamenii cu ceva si ei vor si mai mult", ne explica grecul crescut in Germania, dar care vara sta in Grecia pentru ca este mai ieftin.

Declaratia lui este cu atat mai interesanta cu cat, pe langa faptul ca se afla in "ambele tabere", Germania este cea care hotaraste soarta Greciei.

Continua, apoi, sa vorbeasca cand ca grec, cand ca german. "Grecia are foarte putine produse proprii. Sa luam ca exemplu uleiul de masline. Mare parte din profitul facut din vanzarea uleiului de masline vine din alte tari. Stiti cat de mult costa un litru de ulei de masline in Germania? 20 de euro. Este scump, dar este cel mai bun ulei de masline. Daca revenim la drahma, va fi foarte greu. Multe dintre produsele de pe piata mondiala nu sunt facute in Grecia. Tricoul pe care il port, masina pe care o conduc nu sunt grecesti. Nu avem multe produse pe care sa le putem vinde, asa ca va fi un dezastru masiv", spune Alexander.

Solutia? Alexander nu are o solutie, insa crede ca grecii ar trebui sa plateasca "atat cat au" si apoi sa fie lasati in pace.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri