Bundestagul a convocat o sedinta extraordinara pe aceasta tema, in pofida vacantei parlamentare. Angela Merkel le-a spus parlamentarilor germani ca Grecia este dispusa sa colaboreze cu creditorii europeni si ca a demonstrat angajamentul de a continua reformele. "Intrebarea este - pe baza a ce v-am spus - daca pot cere Bundestagului sa ofere Guvernului un mandat de negocieri pentru programul de asistenta financiara destinat Greciei. Raspunsul meu este afirmativ", afirmase Merkel, scrie Mediafax.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unei pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro. "Acordul este dificil, dar am evitat continuarea retragerilor activelor in strainatate. Am evitat un plan de strangulare financiara si de prabusire a sistemului bancar. In aceasta batalie dura, am reusit sa obtinem restructurarea datoriilor", a afirmat premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

Sursa foto: Waving flag of Greece and Germany/Shutterstock