Ministrii de finante din Zona euro au aprobat o noua transa de asistenta financiara pentru Grecia

Ministrii de finante din Zona euro au convenit sa deblocheze o noua transa, in valoare de 10,3 miliarde de euro, din pachetul de asistenta financiara pentru Grecia, o decizie descrisa drept o mare reusita, relateaza BBC News, preluat de News.ro.

Acordul a fost anuntat dupa 11 ore de discutii intre cei 19 ministri din Zona euro care formeaza Eurogroup. “Am obtinut un progres major in privinta Greciei, ce ne permite sa intram intr-o noua etapa a programului de asistenta financiara pentru Grecia”, a declarat presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem.

De asemenea, ministrii au dat asigurari ca datoria Greciei va fi restructurata. Aceasta a fost una dintre cererile-cheie ale Fondului Monetar International, care a avertizat ca datoria publica este nesustenabila la nivelul actual de 180% din PIB-ul tarii. Dijsselbloem a precizat ca pachetul de masuri privind datoriile va fi implementat progresiv si a adaugat ca este “fericit sa confirme” ca FMI nu se va retrage din acord.

Masura vine la doua zile dupa ce Parlament elen a aprobat o noua runda de reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe, cerute de creditorii internationali. Guvernele din zona euro, in frunte cu Germania, erau reticente sa faca astfel de concesii majore in privinta imprumuturilor acordate Greciei, care totalizeaza in prezent putin peste 200 de miliarde de euro, alte 60 de miliarde de euro urmand sa se adauge prin actualul program de salvare.

In iulie anul trecut, creditorii internationali au aprobat al treilea program de salvare destinat Greciei, de 86 de miliarde de euro. Germania, cea mai mare economie europeana, vrea ca FMI sa participe la cel de-al treilea program de salvare in calitate de creditor, dar Fondul a ezitat in semnarea acordului. Cancelarul german Angela Merkel considera ca FMI are un rol esential in credibilizarea programului pentru Grecia.

Citeste si:
Focar de COVID-19 într-una din mănăstirile de pe Muntele Athos
Focar de COVID-19 într-una...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...

Sursa foto: kwest / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri