"Cred ca, de fapt, sunt un presedinte destul de bun. Cred ca daca as candida, as putea invinge. Dar nu pot" sa candiez, a declarat Obama intr-un discurs pe care l-a sustinut in Etiopia. "Sunt multe lucruri pe care as vrea sa le fac pentru a tine America in miscare. Dar legea este lege, iar nimeni nu este mai presus de lege, nici macar presedintele", a continuat seful statului american, scrie Mediafax.

Obama a facut aceasta declaratie - in aceeasi zi in care potrivit unui nou sondaj CNN/ORC rata sustinerii sale continua un trend pozitiv pentru a doua luna consecutiv - la o reuniune a Uniunii Africane (UA), la Addis Ababa. El este primul presedinte american care s-a adresat acestui grup si i-a criticat pe unii lideri africani care refuza sa plece de la putere.

"Progresul Africii catre democratie este pus in pericol atunci cand unii lideri refuza sa plece de la putere dupa ce li se incheie mandatul. Acum, dati-mi voie sa sa spun cinstit - nu inteleg acest lucru", a spus Obama, adaugand ca abia asteapta sa revina la viata sa obisnuita, dupa ce i se incheie mandatul.

Insa Obama a fost aplaudat cel mai puternic atunci cand a spus ca nu intelege motivatia din spatele ramanerii la putere prin forta, dupa ce liderii au facut deja "o gramada de bani".

Obama a vorbit pe larg despre coruptia din Etipia si alte tari africane, recunoscand ca nu este vorba despre o problema specifica doar acestei regiuni a lumii.

"Nimic nu va descatusa potentialul economic al Africii mai bine ca extirparea cancerului coruptiei", a subliniat el. "Atunci cand cineva este nevoit sa plateasca mita doar pentru a incepe o afacere, pentru a se duce la scoala sau pentru a-l determina pe un oficial sa-si faca treaba pe care oricum este platit sa o faca - asta nu este «calea africana». Acest lucru submineaza demnitatea poporului pe care-l reprezinti", a continuat el.

Obama a atins si alte subiecte controversate, inclusiv "tratamentul" aplicat jurnalistilor si femeilor.

Citeste si:

"Eu cred ca Etiopia nu-si va descatusa deplin potentialul pe care-l are, daca impune restrictii jurnalistilor sau daca opozitia legitima nu poate participa la campanie" in alegeri, a subliniat el.

"Spre meritul sau, premierul a recunoscut ca este necesar sa se faca mai mult pentru ca Etiopia sa fie o democratie deplina, durabila", a declartat presedintele american, referindu-se la liderul etiopian Hailemariam Desalegn.

Referindu-se la rolul sau de tata, Obama a vorbit, de asemenea, despre drepturile femeilor.

"Ca tata, eu cred ca este necesar ca cele doua fiice ale mele sa aiba aceeasi sansa de a-si urma visurile la fel ca fiul oricui altcineva - iar acelasi lucru este valabil si pentru fetele de aici, din Africa", a spus el. "Fetele noastre trebuie sa fie tratate la fel. Nu putem lasa vechi traditii sa le stea in cale", a insistat seful statului american.

Obama a fost prezentat de catre presedinta Uniunii Africane Nkosazana Dlamini Zuma ca unul care a urcat "muntele Everest al politicii americane", pentru a deveni primul presedinte american de culoare.

"Va intampinam ca pe presedintele Statelor Unite, dar va revendicam ca de-al nostru", a spus Zuma.

Sursa foto: www.whitehouse.gov