Rusia s-a opus printr-un vot de veto unui proiect de rezolutie al Consiliului de Securitate al ONU, care ar fi creat un tribunal international pentru judecarea suspectilor de doborarea zborului MH17. Aeronava companiei Malaysia Airlines a fost doborata anul trecut, in estul Ucrainei, cu aproape 300 de persoane la bord.

Unsprezece dintre cele 15 tari membre ale Consiliului au votat miercuri pentru proiectul de rezolutie initiat de Malaysia, Australia, Olanda, Belgia si Ucraina, iar trei s-au abtinut, si anume China, Angola si Venezuela. O rezolutie este adoptata cu cel putin noua voturi si fara ca Rusia, Statele Unite, China, Marea Britanie sau Franta sa i se opuna prin veto, anunta Mediafax.

Zborul MH17 a fost doborat in iulie 2014, cu 298 de persoane la bord, dintre care aproximativ doua treimi erau olandezi. Avionul s-a prabusit intr-o zona din estul Ucrainei, aflata sub controlul separatistilor prorusi. "Cei care se fac vinovati ar putea sa creada ca se pot ascunde, acum, in spatele votului de veto al Federatiei ruse. Nu li se va permite sa scape justitiei", a declarat ministrul australian de Externe Julie Bishop in Consiliu. La bordul avionului se aflau 39 de australieni.

Ea a anuntat ca Australia, Olanda, Malaysia, Belgia si Ucraina cauta de-acum un mecanism alternativ de urmarire penala. Ucraina si Occidentul ii acuza pe rebelii prorusi din estul Ucrainei ca au doborat avionul cu ajutorul unei rachete rusesti, de tip Buk. Insa Moscova a respins acuzatiile ca le-ar fi furnizat rebelilor sisteme antiaeriene de rachete de tip SA-11 Buk.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU Samantha Power a declarat in Consiliu ca "niciun vot de veto nu va sta in calea anchetarii si judecarii acestei crime odioase". "Eforturile de negare a justitiei nu vor face altceva decat sa sporeasca durerea familiilor victimelor, care au suferit deja mai mult decat poate intelege oricare dintre noi", a adaugat ea. "Acesta este efectul votului de veto al Rusiei de astazi (miercuri)", a denuntat Power.

Rusia a propus propriul proiect de rezolutie, rival, care indeamna ONU sa joace un rol mai important in ancheta cu privire la cauzele prabusirii avionului si in care cere sa se faca dreptate, dar fara sa prevada infiintarea unui tribunal in acest sens. Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a declarat ca este prematur sa se fie infiintat un tribunal international. El a adaugat ca rezolutia initiata de Malaysia si ceilalti a fost supusa la vot in pofida faptului ca se stia ca Rusia isi va utiliza dreptul de veto.

"Acest lucru, in opinia noastra, arata faptul ca scopurile politice erau mai importante pentru ei decat obiectivele practice. Este, desigur, regretabil", a spus Ciurkin. "Rusia este pregatita sa coopereze in efectuarea unei anchete exhaustive, independente si obiective cu privire la motivele si circumstantele prabusirii", a spus el. Ministrul olandez de Externe Bert Koenders a declarat ca s-a dovedit ca era vorba despre un mecanism judiciar care nu avea nicio legatura cu politica.

"Mi se pare de neinteles faptul ca un membru al Consiliului de Securitate obstructioneaza justitia intr-o tragedie care a afectat atat de multi oameni. Impunitatea va da un semnal foarte periculos", a avertizat el. Malaysia, Australia, Olanda, Belgia si Ucraina efectueaza o ancheta penala cu privire la doborarea zborului MH17. Separat, un raport final asupra cauzelor incidentului urmeaza sa fie prezentat in octombrie de catre Comisia olandeza pentru securitate.

Consiliul de Securitate al ONU adopta pe 21 iulie 2014 o rezolutie prin care cerea ca cei gasiti vinovati "sa dea socoteala si ca toate statele sa coopereze deplin in eforturile cu privire la stabilirea celor vinovati".

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri