ONU a respins rezolutia propusa de Rusia care condamna atacurile asupra Siriei

Consiliul de Securitate al ONU nu a adoptat proiectul de rezolutie propus sambata de Rusia, care condamna Statele Unite, Franta si Regatul Unit pentru loviturile aeriene din noaptea precedenta asupra unor tinte din Siria, informeaza Reuters si AFP. In favoarea rezolutiei au votat doar Rusia, China si Bolivia. Alte patru tari s-au abtinut, iar opt au votat impotriva, scrie Agerpres.

Pentru adoptarea unei rezolutii a Consiliului sunt necesare noua voturi din cele 15 si trebuie sa nu existe niciun veto din partea unuia din cei cinci membri permanenti - SUA, Rusia, China, Regatul Unit si Franta.

In cursul reuniunii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, si-a exprimat ingrijorarea fata de operatiunea militara occidentala impotriva Siriei si a cerut respectarea Cartei Natiunilor Unite, transmite Xinhua. El a insistat ca toate statele membre ale ONU sa dea dovada de retinere in actualul context periculos si sa evite orice actiuni care ar putea provoca o escaladare si aduce mai multe suferinte poporului sirian.

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, care a discutat telefonic sambata cu omologul sau american, Donald Trump, si cu premierul britanic, Theresa May. El si-a exprimat satisfactia privind "excelenta coordonare" a fortelor franceze, britanice si americane pentru loviturile din Siria. Ulterior, presedintia franceza a apreciat intr-un comunicat citat de AFP ca "acum Consiliul de Securitate al ONU trebuie sa reia initiativa privind problemele politice, chimice si umanitare din Siria, pentru a asigura protectia populatiei civile si pentru ca tara sa isi redobandeasca in sfarsit pacea". Franta urmeaza sa depuna la ONU un alt proiect de rezolutie privind SiriaConsiliul de Securitate al ONU nu a adoptat proiectul de rezolutie propus sambata de Rusia, care condamna Statele Unite, Franta si Regatul Unit pentru loviturile aeriene din noaptea precedenta asupra unor tinte din Siria, informeaza Reuters si AFP. In favoarea rezolutiei au votat doar Rusia, China si Bolivia. Alte patru tari s-au abtinut, iar opt au votat impotriva.

Citeste si:
Ultimii la matematică și citire, copiii din România stau prost și...
Ultimii la matematică și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri