Procurorul federal al Germaniei, destituit cu privire la ancheta de tradare asupra a doi jurnalisti

Ministrul german al Justitiei Heiko Maas (SPD) l-a destituit marti pe procurorul federal Harald Range dupa ce acesta s-a plans de amestecul politicului in anchetarea a doi jurnalisti acuzati de tradare, relateaza Detsche Welle in pagina electronica.

Maas a declarat, intr-o conferinta de presa, ca va cere pensionarea anticipata a procurorului federal Harald Range. Ministrul a precizat ca l-a informat pe procuror in legatura cu decizia sa inainte de conferinta. "I-am spus procurorului federal Range ca increderea mea in capacitatea sa de a-si indeplini sarcinile a fost afectata puternic si de aceea, in acord cu Cancelaria, voi cere pensionarea sa astazi", a spus Mass, scrie Mediafax.

Ministrul a luat decizia de a-l destitui pe Range cu sustinerea cancelarului Angela Merkel se arata intr-un comunicat. Merkel a anuntat anterior, printr-un purtator de cuvant, ca Maas se bucura de "intreaga (sa) sustinere", dupa ce ministrul si-a exprimat vineri indoiala cu privire la faptul ca actiunea celor doi jurnalisti de la site-ul Netzpolitik.org poate fi considerata tradare.

Mass a mai anuntat marti ca l-a nominalizat pe procurorul Munchenului Peter Frank ca succesor al lui Range.

Scandal public

Anuntarea demiterii a fost facuta la doar cateva ore dupa ce Range i-a surprins pe multi trecand in ofensiva intr-un schimb de replici cu Maas cu privire la acuzatiile de tradare formulate imporiva celor doi jurnalisti care au publicat fragmente din documente clasificate.

Citeste si:
Fostul procuror Mircea Negulescu, arestat preventiv
Fostul procuror Mircea...

Range a declarat ca Ministerul Justitiei i-a ordonat sa retraga un expert independent din ancheta, care a stabilit ca documentele divulgate pe site reprezinta un "secret de stat", una dintre conditiile intocmirii unui dosar pentru tradare.

"Sa se amestece intr-o analiza interna pe baza faptului ca rezultatul acesteia ar putea sa fie inoportun este un amestec de netolerat in independenta justitiei", a declarat Range. Mass a negat aceasta acuzatie extrem de grava, afirmand ca decizia de retragere a expertului a avut loc in consultare cu Range vineri.

Documentele clasificate respective privesc planuri ale agentiei germane de spionaj intern de a extinde supravegherea comunicatiilor online. Range, in varsta de 67 de ani, urma sa se pensioneze anul viitor.

OSCE intervine in scandal

Ancheta cu privire la tradare impotriva editorului si proprietarului Netzpolitik.org Markus Beckedahl si a jurnalistului Andre Meister a fost criticata de numerosi politicieni din cadrul Guvernului si opozitiei, iar marti Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a intervenit in acest scandal.

Citeste si:
Germanii închid Horeca, dar promit că vor oferi ajutoare de 10...
Germanii închid Horeca, dar...

Dunja Mijatovic, reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, a postat un comunicat pe site-ul organizatiei in care spune ca i-a trimis o scrisoare in legatura cu acest caz ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier.

"Amenintarea de a fi acuzati de tradare are un efect paralizant general clar asupra jurnalistilor angajati in investigatii", denunta Mijatovic in scrisoare. "Cred ca in cazuri de posibila incalcare a confidentialitatii sau secretelor de stat, autoritatile ar trebui sa se abtina de la a urmari mass-media, a caror treaba este sa ancheteze si sa raporteze in legatura cu probleme de interes public", subliniaza ea.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri