Premierul Olandei, Mark Rutte, cere stabilirea unor cote obligatorii pentru distribuirea refugiatilor, afirmand ca statele central si est-europene care se opun propunerii au beneficiat de fonduri importante din partea UE, astfel ca acum trebuie sa asume responsabilitati.

"Uniunea Europeana trebuie sa ajunga la un acord privind distribuirea obligatorie a refugiatilor. Preluarea imigrantilor nu poate fi facuta doar de un numar limitat de tari; trebuie sa se puna capat comertului cu drepturile de azil, cu faptul ca imigrantii merg doar in tarile mai prospere", a declarat Rutte. "Este necesar un sistem obligatoriu de distribuire", a adaugat Mark Rutte. "Europa de Est s-a putut baza, in ultimii zece ani, pe o contributie importanta din partea Europei; acum trebuie sa preia responsabilitati. Fonduri importante au fost investite in economiile din Europa de Est; a fost si in interesul nostru; acum Europa de Vest are nevoie reala de Europa de Est", potrivit Mediafax.

In urma cu cateva ore, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat tarile central si est-europene care se opun cotelor obligatorii in materie de imigratie ca ar putea fi depasite in Consiliul UE daca se va aplica sistemul majoritatii calificate. "Nu se poate ca doar Germania, Austria, Suedia si Italia sa suporte singure problema imigrantilor. Nu asa functioneaza solidaritatea", a declarat Steinmeier. "Daca nu se va putea altfel, vom analiza cu seriozitate folosirea instrumentului majoritatii calificate", a atras atentia seful diplomatiei germane. State central si est-europene - Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia si Romania - au exprimat opozitie fata de impunerea cotelor obligatorii privind distribuirea imigrantilor.

Vasile Blaga: Romania trebuie sa fie pregatita pentru cresterea numarului de refugiati alocati

Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat ca Romania trebuie sa se pregateasca pentru a avea solutii in cazul in care numarul refugiatilor alocati va creste, ca urmare a deciziei la nivel european, care se ia prin votul majoritatii si nu prin consens. "Romania trebuie sa se pregateasca pentru orice, cum trebuie sa se pregateasca pentru a avea la o adica solutii pentru un numar mare de refugiati. Pozitia noastra este clara, noi am sustinut-o, o sustinem. Dar, stiti foarte bine, decizia nu se ia prin consens, ci prin vot si s-ar putea ca sa fim nevoiti sa facem fata la solicitari mult mai mari de pana acum. Asta inseamna foarte multa pregatire. Sigur, cu suport european, pentru ca, ce am inteles, 6000 de euro pentru fiecare refugiat este foarte putin", a declarat copresedintele PNL Vasile Blaga, intrebat daca el considera, in calitate de fost ministru de Interne, ca era necesara deblocarea a 6000 de posturi in jandarmerie.

Blaga a mai afirmat ca marea problema este legata de integrarea sociala a refugiatilor si nu de a asigura cazarea acestora. "Felicit presedintia si pe toti factorii decidenti care nu au procedat ca si altii, sa ridice garduri de sarma ghimpata la frontiera pentru ca suntem in secolul XXI si suntem intr-o alta situatie, suntem stat al UE. Nu acestea sunt solutiile", a mai spus Vasile Blaga. Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat joi seara ca exista intre statele membre UE un sprijin "din ce in ce mai masiv" pentru introducerea cotelor obligatorii de refugiati, iar aceasta decizie s-ar putea sa nu mai poata fi blocata in Consiliul JAI care va avea loc martea viitoare.

"Sunt din ce in ce mai putine state membre care se opun acestei decizii, ceea ce inseamna ca nu va exista o minoritate de blocaj. E foarte probabil sa nu existe o minoritate de blocaj si, in conditiile respective, decizia ar urma sa se adopte, deci toate statele membre ar fi obligate sa primeasca un numar de imigranti conform propunerii Comisiei Europene", a declarat Orban, la Digi 24. Romania a anuntat initial ca nu poate primi mai mult de 1.785 de refugiati, in timp ce Comisia Europeana a repartizat Bucurestiului peste 6.000.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri