Obligatiunile Spaniei pe termen de 10 ani au inregistrat luni performante mai bune decat cele ale Germaniei pentru prima oara in ultimele sase zile. Astfel, randamentul obligatiunilor spaniole de acest tip a scazut cu 0,1 puncte procentuale, la 1,94%, dupa un avans de 0,8 puncte in cele trei sedinte precedente de tranzactionare, scrie Mediafax.

In cazul obligaiunilor germane cu scadenta de 10 ani, randamentul a coborat cu 0,4 puncte procentuale, la 0,61%. Rezultatul alegerilor face ca presedintele catalan Artur Mas, care favorizeaza separarea de Spania, sa aiba nevoie de un acord cu un partid anti-capitalist pentru a putea forma guvernul regional.

"Piata se concentreaza pe faptul ca votul pro-independenta nu a depasit 50%. Dar nu sunt convins ca piata va ramane atat de optimista. Intentiile din Catalonia se indreapta spre independenta. Incertitudinile vor continua", a declarat Piet Lammens, director pentru cercetari la KBC Bank in Bruxelles.

Citeste si:

Alianta separatista condusa de liderul catalan Artur Mas a obtinut 72 din cele 135 de mandate ale Parlamentului catalan, dupa numararea a 99% din voturi. Lista lui Mas, "Junts pel si" (Impreuna pentru da), a obtinut 62 de mandate dintre aceste mandate, iar "Candidatura d'Unitat Popular" (CUP, extrema stanga) zece.

Astfel, Alianta a obtinut 47,8% din locurile Parlament, dar nu si majoritatea voturilor exprimate. Pentru a obtine majoritatea absoluta de 68 de mandate, lista lui Mas se poate alia cu "Candidatura d'Unitat Popular". Politicieni din Uniunea Europeana au avertizat ca o Catalonie independenta nu ar face parte nici din UE si nici din zona euro.

Mas a vrut sa organizeze un referendum pe tema independentei regiunii in noiembrie, insa Curtea Constitutionala spaniola a declarat un asemenea vot ilegal, dupa ce Madridul a depus plangere in acest sens.