Autoritatile federale americane au dezvaluit un sistem care urma sa avantajeze mai multi oameni de afaceri de origine chineza, desi nici unul dintre acestia nu pare sa fi obtinut vreun beneficiu concret, potrivit anchetei. In centrul anchetei se afla John Ashe, in varsta de 61 de ani, ambasadorul statului Antigua si Barbuda la ONU, care a fost presedinte al celei de-a 68-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU, in perioada septembrie 2013-septembrie 2014.

El a fost inlocuit in postul de ambasador in noiembrie 2014, dupa ce a ocupat aceasta functie timp de zece ani. John Ashe este acuzat de autoritatile americane ca a acceptat, intre 2011 si 2014, peste 1,3 milioane de dolari de la un grup de cinci persoane, potrivit plangerii publicate de procurorul federal din Manhattan, Preet Bharara.

Stephane Dujarric, purtator de cuvant al ONU, a declarat ca nu era la curent cu acest caz inainte de a auzi relatarile de marti din presa si ca nu a fost contactat de biroul procurorului. Patru dintre cele sase persoane inculpate au fost arestate marti si urma sa fie prezentate unui judecator federal, a precizat Bharara, adaugand ca celelalte doua erau deja in detentie.

Grupul conta pe John Ashe sa faciliteze concretizarea unui proiect privind un centru de conferinte sponsorizat de ONU, la Macao, in sudul Chinei, avand un buget de "miliarde de dolari", precum si proiecte imobiliare in Antigua si Barbuda. Conform plangerii, John Ashe a primit cateva sute de mii de dolari in conturi bancare, precum si diverse avantaje in natura, in special un sejur si constructia unui teren de baschet pe proprietatea sa.

Citeste si:

In schimbul acestor avantaje, el a prezentat secretarului general al ONU un document care arata necesitatea unui centru de conferinte la Macao, proiect care nu a fost finalizat niciodata. El a transmis o parte din bani premierului din Antigua si Barbuda de la acea vreme, Baldwin Spencer, pentru a contribui la avansarea unor proiecte imobiliare in arhipelag.

O parte din fonduri au trecut printr-o falsa organizatie neguvernamentala, al carei presedinte de onoare era adjunctul reprezentantului Republicii Dominicane la ONU, Francis Lorenzo. Acesta primea un salariu lunar de 20.000 de dolari de la falsul ONG.

Pe langa Lorenzo, care este in continuare la post la ONU, celelalte patru persoane acuzate de coruptie sunt doi oameni de afaceri, unul chinez si celalalt de origine chineza, precum si presedinta ONG-ului si directoarea sa financiara.

Principalul acuzat este un barbat din Macao, Ng Lap Seng, care s-a imbogatit prin afaceri in domeniul imobiliar si care, potrivit unor documente publicate de universitatea Berkeley, are relatii in mediile politic si mafiot din China. Justitia americana a anuntat la 24 septembrie arestarea sa, pentru ca a introdus fraudulos in tara peste 4,5 milioane de dolari numerar, pe o perioada de doi ani.

Sursa foto: United States Mission Geneva/Flickr.com