20 Octombrie 2015

Previziunile Stratfor pentru finele lui 2015: Cum vor "juca" Rusia, Statele Unite si Angela Merkel pe scena politica, militara si sociala globala



Ultimele luni le anului se anunta extrem de agitate pe scena politica, militara si sociala internationala, arata agentia de informatii si analize geopolitice Stratfor.

UE si Zona Euro isi continua declinul

Tema principala pentru Europa in al patrulea trimestru va fi una recurenta: fragmentarea, politica si chiar teritoriala a continentului (de exemplu, Bavaria in Germania). Uniunea Europeana se va confrunta cu trei probleme principale, criza imigratiei extracomunitare si evolutiile politice din Spania si Grecia, noteaza analistii agentiei de informatii Stratfor.

Separat, Germania va cunoaste presiuni interne din partea fortelor conservatoare, ceea ce va forta cancelarul Angela Merkel sa caute in permanenta intelegere, mai ales in cazul imigratilor extracomunitari. Pe de o parte, Germania va introduce reforme pentru a facilita accesul imigrantilor extracomunitari pe piata fortei de munca, iar pe de alta parte, va inaspri politicile in materie de azil pentru a incetini fluxul de imigranti.

Presiuni conservatoare vor exista, de asemenea, si in ceea ce priveste salvarea Greciei. Berlinul va oferi timp suficient administratiei elene de a veni cu un plan de guvernare, dar va solicita Atenei sa-si onoreze angajamentele si va fi dispus sa intarzie plata fondurilor in cazul in care calendarul reformelor nu va fi respectat. Pozitia de cancelar a lui Merkel nu este in pericol, dar dizidentii din partidul sau vor ramane foarte vocali, fortand-o pe aceasta sa caute calea de mijloc.

Europa / Shutterstock


Criza imigrantilor

Procyk Radek / Shutterstock.com

Sosirea solicitantilor de azil va ramane problematica pentru Europa, dar masurile adoptate de catre statele membre UE pentru a spori controalele terestre si maritime, precum si vremea rece vor reduce temporar afluxul de imigranti pe continent. Europa isi va concentra eforturile asupra masurilor destinate sa previna imigratia extracomunitara pe continent, in special in incercarea de a coopera cu tarile din Orientul Mijlociu si Africa.

Cu toate acestea, eforturile europene de prevenire a imigratiei extracomunitare va avea un succes relativ modest. Acelasi rezultat va fi obtinut si in decizia UE de a oferi mai multe fonduri destinate tarilor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In tari precum Libia, nu exista un guvern central cu care se poate negocia, de exemplu.

Operatiunile navale ale UE in Marea Mediterana, de cautare si confiscare a navelor cu imigranti extracomunitari in apele internationale, va creste riscul de ciocniri violente intre fortele europene si traficantii de persoane. In plus, banii nu vor fi suficienti pentru a tine pe loc imigrantii extracomunitari in tari precum Turcia sau Liban, arata Stratfor.


Criza datoriilor din Grecia

Ca si pana acum, guvernul elen va adopta doar masuri suficiente pentru a beneficia de fonduri, dar intregul program de reforme si plati va fi amanat. Din cauza alegerilor care au avut loc in luna septembe, Atena a amanat, deja, o serie de reforme si, drept urmare, creditorii vor intarzia evaluarea acestora si platile de bani (ambele initial programate la jumatatea lui octombrie).

Creditorii ar putea, probabil, sa ofere politicienilor greci ceva timp suplimentar pentru a veni cu un program de guvernare si un plan de reforme. Cu toate acestea, guvernele din Europa de Nord, inclusiv Germania, Olanda si Finlanda, au investit capital politic semnificativ in aprobarea planului de salavare elem si au promis o presiune constanta asupra Atenei. Acest lucru inseamna ca, desi creditorii vor avea rabdare cu Grecia, presiunea va reveni pana la finele anului.

Un alt jucator, FMI, va fi influentat de intarzierile elene cu privire la reforme. In functie de evolutiile acestora, FMI va decide daca sa participe sau nu la programul de finantare. Guvernul grec va insista pentru reducerea datoriilor, dar nici creditorii nu vor face o miscare in acest sens. Discutiile pe aceasta tema vor lua startul curand, dar nu se vor finaliza inainte de 2016.

Desi, Grecia cunoaste, in prezent, un calendar facil de scadente, dupa rambursarile substantiale catre Banca Centrala Europeana in iulie și august, cu cat aplicarea refomelor va fi intarziata mai mult si platile amanate, in consecinta, cu atat temerile cu privire la Grexit si frictiunile politice din Germania ar putea escalada, noteaza analistii Stratfor.

Grexit / Shutterstock


Schimbari politice in Europa de Est

Al patrulea trimestru va fi foarte important pentru cele mai mari doua tari din Europa Centrala si de Est: Polonia si Romania, noteaza Stratfor. Polonia va organiza alegeri generale in luna octombrie, ceea ce ar putea duce la infrangerea guvernului favorabil afacerilor. Daca opozitia nationalista va prelua conducerea tarii, o parte dintre politicile puse in aplicare de catre administratia anterioara ar putea fi modificate.

Taxele pentru sectorul bancar ar putea creste, iar varsta de pensionare redusa. Cu toate acestea, schimbarile politice interne nu vor modifica in mod substantial si politica externa a Poloniei, care va continua sa se bazeze pe statutul de membru UE si NATO si o pozitie ferma fata de Rusia.

In ceea ce priveste Romania, aceasta se va confrunta, de asemenea, cu turbulente politice. Prim-ministru Victor Ponta se va afla sub presiune din partea opozitiei sa demisioneze. In acelasi timp, Victor Ponta se va lupta sa obtina sprijin din partea propriului partid. Dar, asa precum in Polonia, frictiunile politice interne nu vor afecta prioritatile politicii externe a tarii, care implica mentinerea unor legãturi stranse cu Statele Unite si NATO.

In timp ce evolutiile politice pot impiedica Polonia si Romania de a face progrese substantiale in relatiile bilaterale, Varsovia si Bucuresti nu vor renunta la acest lucru.

Sursa foto: Mediafax


Rusia vrea o divizare Statele Unite - UE

Diferentele dintre Rusia si Statele Unite se vor complica si mai mult, pe masura ce Moscova va incerca amelioreze sanctiunile europene cu privire la criza din Ucraina, chiar daca implicarea sa militara in Siria va escalada. Actiunile Moscovei au ca scop de a atrage Statele Unite intr-un dialog strategic, in urma caruia Washingtonul sa retraga sanctiunile si sa limiteze implicarea americanilor in periferia rusa, arata agentia de informatii Stratfor.

Pentru aparente, Statele Unite se vor angaja numai in mod tacit in discutii cu Rusia. Washington isi va mentine presiunea economica contra Rusiei si in acelasi timp va reitera garantiile de securitate pentru aliatii sai in fata Rusiei. Moscova va incerca, astfel, sa creeze suficiente diviziuni in cadrul taberei europene pentru a impiedica un vor unanim cu privire la sanctiuni, care vor expira in 2016. Va face lobby puternic, in acest sens, pe langa Germania, Franta si Italia.

Cu cat europenii se vor apropia de Moscova, Rusia va fi capabila sa creeze diferente intre Statele Unite si aliatii europeni, pe masura ce deja se ivesc tabere intre cei care doresc sa negocieze cu Moscova si cei care vor sa mentina o pozitie dura, cum ar fi Polonia si statele baltice.

Kremlin / Shutterstock


Un calm "relativ" in Ucraina

Mentinerea unui calm "relativ" in estul Ucrainei va fi esentiala pentru relatia Rusiei cu europenii. Astfel, Rusia isi va folosi influenta asupra separatistilor din estul Ucrainei pentru a retrage armamentul greu din prima linie si amanarea alegerilor din regiunile separatiste, in schimbul unor concesii politice la Kiev cu privire la modificarile constitutionale. Kievul nu va fi in masura sa faca anumite compromisuri cu privire la autonomia din estul Ucrainei, fara a risca un colaps al guvernului, in special inainte de alegerile locale din 25 octombrie.

Guvernul ucrainean ar putea cunoaste presiuni politice mai ridicate in urma acestor alegeri. O puternica opozitie are putea veni din partea grupurilor de extrema dreapta si ultranationaliste fata de Kiev, care incearca sa recunoasca teritoriile separatiste. De asemenea, imprumutul primit de Ucraina de la Rusia in valoare de 3 miliarde de dolari are scadenta in luna decembrie.

Aceasta scadenta va juca un rol important in procesul de negociere dintre Kiev si Moscova, in contextul in care Ucraina se uita la Fondul Monetar International (FMI) pentru asistenta si Rusia incearca sa exploateze un potential default, arata Stratfor.

Ucraina / Shutterstock


Tensiuni intre NATO si Rusia

Relatiile dintre NATO si Rusia vor fi tensionate in urmatoarele luni, in pofida unui calm in Ucraina. NATO poate sa sporeasca misiunile de instruire in Ucraina sub auspiciile ideii de reconstruire a armatei ucrainene in timp ce continua rotirea permanenta a fortelor din Europa Centrala. Retorica poloneza impotriva Rusiei si mesajele cu privire la angajamentele de securitate occidentale vor fi in crestere in perioada electorala, arata Stratfor.

Suedia si Finlanda, intre timp, vor trage mai aproape de NATO, in timp ce Rusia va contracara in periferia sa, prin exercitii militare si presiuni asupra Belarus sa gazduiasca o baza aeriana militara rusa. Rolul extins al Rusiei in Siria va afecta si relatiile cu Turcia.

Tensiunile cu Ankara au crescut si din cauza acordurilor dintre Rusia si Azerbaidjan, a discutiilor care au stagnat cu privire la TurkStream, care ar aduce beneficii Turciei si, in acelasi timp, ar permite Rusiei sa obtina o alternativa la traseul existent in Europa prin Ucraina.

VanderWolf Images / Shutterstock.com




Citeste si