Fara precedent: Norvegienii, presati sa interzica vanzarea de tigari adultilor

Cea mai mare organizatie medicala din Norvegia vrea sa interzica vanzarile de tigari catre cei ce vor deveni adulti in 2018, intr-o miscare fara precedent care ar urma sa duca la o societate complet nefumatoare pana in 2035. Intre timp, Romania inca nu a aprobat legea privind interzicerea fumatului in spatii publice.

In incercarea de a ajunge o societate complet nefumatoare pana in 2035, Norwegian Medical Association (NMA) preseaza guvernul sa sustina propunerea pentru interzicerea comercializarii tutunului cetatenilor nascuti dupa anul 2000.

Marit Hermansen, presedintele NMA, a declarat ca accesul la tigari nu reprezinta „un drept de baza al omului”, scrie Independent.

„Avem de mai mult timp in plan sa eradicam complet fumatul pana in 2035. Aceasta este o masura care ne-ar ajuta sa atingem acest scop. Vrem o generatie care sa nu fie deloc dependenta de tutun si substantele aferente tigarilor. Nu ar trebui sa fie complet interzis fumatul, dar verm ca tinerii sa nu inceapa acest obicei”.

Cu alte cuvinte, legislatia propusa ar duce la situatia ca cei care implinesc 18 ani, in 2018, sa nu aiba voie sa achizitioneze tigari. In 2013, circa 32% dintre norvegieni fumau, scadere de la 36% in 2008.

Citeste si:
FOTO Contrabandă cu peste 20.800 de pachete de țigări în județul...
FOTO Contrabandă cu peste...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

In timp ce in Norvegia se discuta deja ca intreaga populatie sa renunte complet la fumat, incercand o legislatie coerenta pe termen lung, in Romania inca nu s-a interzis fumatul in locuri publice, fiind unul dintre ultimele state din UE in care acest lucru mai este permis.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri