In incercarea de a ajunge o societate complet nefumatoare pana in 2035, Norwegian Medical Association (NMA) preseaza guvernul sa sustina propunerea pentru interzicerea comercializarii tutunului cetatenilor nascuti dupa anul 2000.

Marit Hermansen, presedintele NMA, a declarat ca accesul la tigari nu reprezinta „un drept de baza al omului”, scrie Independent.

„Avem de mai mult timp in plan sa eradicam complet fumatul pana in 2035. Aceasta este o masura care ne-ar ajuta sa atingem acest scop. Vrem o generatie care sa nu fie deloc dependenta de tutun si substantele aferente tigarilor. Nu ar trebui sa fie complet interzis fumatul, dar verm ca tinerii sa nu inceapa acest obicei”.

Citeste si:

Cu alte cuvinte, legislatia propusa ar duce la situatia ca cei care implinesc 18 ani, in 2018, sa nu aiba voie sa achizitioneze tigari. In 2013, circa 32% dintre norvegieni fumau, scadere de la 36% in 2008.

In timp ce in Norvegia se discuta deja ca intreaga populatie sa renunte complet la fumat, incercand o legislatie coerenta pe termen lung, in Romania inca nu s-a interzis fumatul in locuri publice, fiind unul dintre ultimele state din UE in care acest lucru mai este permis.