Tigarile electronice Iqos dezvolta subtante cu un grad mare de toxicitate in momentul in care sunt incalzite, potrivit unui studiu de laborator al organizatiei Blue Cross Bern-Solothurn-Freiburg, fiind vorba despre asa numitii izocianati.

Potrivit studiului prezentat duminica, aceste toxine periculoase, numite izocianati, sunt eliberate in momentul in care filtrele polimerice sunt incalzite la 100 de grade Celsius, noteaza swissinfo.ch.

Cu toate acestea, specialistii nu au verificat daca aceste substante emise de Iqos sunt inhalate de fumatori in momentul in care utilizeaza tigara electrionica.

Mai mult, cercetatorii au incalzit componente ale filtrului la 100, 160 si 200 de grade, iar filtrul complet a fost testat la 100 de grade. In acelasi timp, Blue Cross a precizat ca Iqos, in timpul utilizarii normale, incalzeste tutunul la 250 pana la 300 de grade.

“Daca izocianatii sunt inhalati in timpul utilizarii tigarii electronice Iqos, acest lucru poate reprezenta o problema”, avertizeaza Rainer Kaelin, pneumolog. Chiar daca este inhalata in cantitati reduse, substanta poate cauza probleme de sanatate, noteaza Kaelin.

Izocianatii pot cauza boli chiar si dupa ce au trecut 3 luni de la utilizarea unei tigari electornice. In anumite cazuri extreme, inhalarea izocianatilor a condus la dezvoltarea unei boli fatale dupa un an, a conchis Kaelin.

Potrivit sursei citate, compania Philip Morris cunoaste aceasta problema, insa un purtator de cuvant a asigurat publicatia ca toxina nu este inhalata in momentul in care este se fumeaza Iqos.

Anul trecut, producatorii de tigari electronice din Elvetia, impreuna cu mai multe companii din retail care vand aceste produse au decis de comun acord, in mod voluntar, sa interzica vanzarea tigarilor catre minnori, pana cand statul va aproba o lege in acest sens.

Citește și
Metroul din Drumul Taberei nu se mai deschide pe 30 iunie. Care este noul termen
Setari Cookie-uri