Desi fumatul este una dintre cele mai intalnite cauze ale mortalitatii la nivel mondial – 7 milioane de decese anual – ramane un subiect tabu si foarte “alb sau negru”, atat la nivelul autoritatilor, cat si al comunitatii stiintifice, al mass media sau in spatiul public. Numai ca celebra politica “quit or die” nu pare a fi cea mai inspirata, statisticile aratand ca, in prezent, sunt 1 miliard de fumatori in lume, iar in 5 ani numarul acestora va ramane aproximativ la fel. Dar daca am incerca sa le aratam fumatorilor si alte alternative, mai putin nocive, in loc de a le pune pumnul in gura si a le spune “renunta sau mori”? Sau daca am incerca, ca autoritati, sa ne informam cat mai bine despre aceste alternative si sa nu le mai aruncam acolo, la “tabac”, pentru ca nu intelegem fenomenul? Ori daca nu am mai presupune ca in spatele oricarui articol din mass media cu privire la acest subiect exista interese, bani, publicitate? Poate ca s-ar salva niste vieti...sau macar asa sustin o multitudine de studii si autoritati din tari precum Marea Britanie, Noua Zeelanda sau Statele Unite.

Daca in urma cu ceva timp, Wall-Street.ro a prezentat informatii si studii cu privire la IQOS, sistem electronic care permite utilizarea produselor de tutun prin incalzire, fara fum, in acest articol vom prezenta detalii despre tigarile electronice, la momentul de fata una dintre cele mai folosite alternative la fumatul clasic.

Cifrele spun ca, in prezent, doar 3 din 10 fumatori reusesc sa se lase de fumat fara pur si simplu (5%) sau cu ajutorul metodelor aprobate anti-fumat (20-25%). Raman 7 persoane care nu reusesc si pentru care tigara electronica ar putea reprezenta o solutie. Iar un prim studiu clinic realizat cu 900 de participanti, finantat de New England Journal of Medicine, a aratat ca dispozitivele de vaping sunt de doua ori mai eficiente in a-i ajuta pe fumatori sa renunte la fumat, in comparatie cu metodele standard de renuntare la fumat (nicotine replacement therapy – NRT). Acest rezultat a fost sustinut si de alta cercetare, realizata de Cancer Research UK, care a colectat datele a peste 19.000 de persoane care au incercat sa renunte la fumat pe o perioada de 12 luni, in intervalul 2006-2018. Cei care au folosit vapingul au avut o incidenta marita cu 95% de renuntare la fumat comparativ cu cei care nu folosesc nicio metoda anti-fumat.

15 milioane de europeni au renuntat sau au redus fumatul cu tigara electronica

In Europa, tigarile electronice au ajutat peste 15 milioane de persoane sa se opreasca din fumat sau sa il reduca. Dintre acestea, 6,1 milioane chiar au renuntat la fumat datorita produselor de vaping, iar 9,2 milioane si-au redus consumul de tigari, potrivit Journal of Addiction - Electronic cigarette use in the European Union: analysis of a representative sample of 27 460 Europeans from 28 countries. Iar riscul la care isi supun sanatatea este considerabil mai mic.

“Vaping este cu cel putin 95% mai putin nociv decat fumatul, deoarece produsele de vaping contin doar o fractiune din cele peste 7.000 de substante chimice (multe nocive) care se afla in continutul tigarilor”, sustine Public Health England in analiza „E-cigarettes: an evidence update”. Iar englezii au luat foarte in serios aceasta alternativa, organizand, anual, o campanie de informare cu privire la alternativele fumatului clasic.

“In ultimii 3-4 ani, autoritatile britanice au constientizat si incurajat tigara electronica ca varianta mai putin novica la fumatul clasic, iar rata fumatorilor a scazut mult mai mult decat in alte tari europene. De exemplu, in Marea Britanie exista bilboard-uri care spun ca sunt cu 95% mai putin nocive decat cele clasice”, a declarat, pentru Wall-Street, Dustin Dahlmann, Presedinte si Co-fondator al Independent European Vape Alliance.

Si Noua Zeelanda este un alt exemplu recent de incurajare a vapingului in dauna fumatului clasic. Astfel, Ministerului Sanatatii din Noua Zeelanda a lansat de curand un nou website care ii incurajeaza pe fumatori sa faca tranzitia la vaping ca o modalitate de a renunta la fumat. Lansarea website-ului va fi urmata de o campanie TV si online.

"In Noua Zeelanda, 5.000 de persoane mor anual din cauza bolilor legate de fumat. Chiar daca produsele vaping nu sunt inofensive pentru sanatate, ele sunt mult mai putin nocive decat fumatul”, sustin autoritatile neo-zeelandeze.

Tigarile electronice elimina pericolul fumatului pasiv

Spre deosebire de tigari, care emit fum prin ambele capete, atat catre consumator cat si catre cei din jur, dispozitivele de vaping nu emit decat catre capatul folosit de vaper. Ca atare, la cei de langa un vaper nu ajunge decat aerosolul expirat de catre acesta. Cercetarile stiintifice in acest sens nu au identificat nici un efect nociv al inhalarii de catre alte persoane a vaporilor proveniti de la tigarile electroice, lucru care demonteaza nevoia interzicerii folosirii lor in spatiile publice. Acest lucru este explicat in documentul de strategie in privinta vapingului publicat de Cancer Research UK in 2016: „Nu exista nici o justificare pentru interzicerea folosirii la interior sau in spatiile publice a dispozitivelor de vaping, intrucat nu exista vreo baza pentru a sustine ca e nociv pentru persoanele din jur prin second-hand sau pentru a sustine ca normalizeaza fumatul. Vaporii respectivi pot contine urme de substante intoxicante, insa acestea sunt la nivele cu mult mai joase decat cele din tigari si nu exista vreo dovada care sa indice fumat pasiv. Acest gen de interdictii nu sunt necesare si risca sa transmita mesajul ca vapingul e la fel de nociv ca si fumatul si acest lucru ar putea sa descurajeze anumite persoane de la a incerca renuntatul la fumat.”

Vapingul nu creste numarul de fumatori

Popularitatea produselor de vaping nu a dus la o crestere a numarului de minori care se apuca de fumat. Potrivit cercetarii “Action on Smoking and Health UK”, tigara electronica este folosita de doar 0,2% dintre nefumatori. Un alt studiu, publicat la inceputul lunii aprilie 2019, de un consortiu condus de Cardiff University si finantat de National Institute for Health Research, cu participarea a 250.000 de tineri intre 13 si 15 ani, arata ca vapingul nu adus la vreo marire a numarului de fumatori si ca numarul de persoane minore care fumeaza se afla in continua scadere. Concluziile studiului arata ca temerile de o marire a consumului de tabac la tineri din cauza vapingului sunt nefondate.

In Romania, tigara electronica mai degraba descurajata

Potrivit lui Cipri Badoi, Presedinte si Co-fondator al Asociatiei Industriei de Vaping, in Romania sunt circa 200.000 de utilizatori de tigara electronica.

“Piata locala de vaping este estimata la 25-30 de milioane de euro pe an, insa este in scadere deoarece acciza foarte mare – 5 lei/10 ml de lichid – a crescut foarte mult preturile si descurajeaza multi fumatori care ar vrea sa incerce aceasta varianta”, a explicat, pentru Wall-Street, care adauga ca, peste 35% din pretul lichidelor pentru tigarile electronice se duc la bugetul de stat.

Acesta a mai spus ca, in prezent, asociatia pe care o reprezinta – care reuneste circa 80% din piata de vaping – isi propune sa initieze discutii cu autoritatile romane pentru a colabora in scopul educarii consumatorilor din Romania.

Industria vapingului din Romania este reglementata potrivit prevederilor din Directiva privind produsele din tutun (2014/40/UE), care este aplicabila in statele membre UE incepand cu 20 mai 2016. Aceasta directiva stabileste cerinte in materie de siguranta, calitate si notificare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri