Cea mai mare apreciere in 2015 s-a consemnat in cazul dolarului, impulsionat de prima majorare de dobanda efectuata de Fed, banca centrala SUA. Acesta a fost devansat insa de bitcoin, moneda virtuala sau criptomoneda, pentru ca nu este emisa de o banca, si care s-a apreciat cu 35% in raport cu dolarul SUA.

Raportat la un cos de valute, Indicele dolarului SUA a castigat 8,3% pe parcursul anului trecut. Cosul valutar este compus din euro, lira sterlina, yen, franc elvetian, coroana suedeza. conform Adevarul.

Moneda virtuala este singura care a avut o cerere mai mare chiar decat dolarul american. Insa bitcoin este caracterizat de o volatilate extrema printre valutele lumii. In 2013 s-a remarcat printr-o crestere uimitoare de 5.4295 fata de dolar, pentru ca anul urmator sa scada cu 56%, cea mai slaba performanta a anului printre monedele lumii, se arata in analiza efectuata de Visualcapitalist.com.

Anul trecut, cel mai mult au avut de suferit monedele tarilor ale caror economii se bazeaza pe exploatarea resurselor naturale si cu instabilitate politica. Astfel, cea mai mare scadere a avut-o hrivna ucraineana (-33,8%), din cauza Crimeii.

Scaderea cotatiilor pentru materii prime a tras dupa ea si valutele unor state exportatoare de resurse minerale. Cele mai afectat au fost: realul brazilian (-30,5%), dolarul canadian (-15,9%), rubla (-20,8%) si randul sud-african (-26,7%). Nici investitiile in metale pretioase, percepute ca valori de refugiu, nu au perfomant mai bine. Pretul aurului a scazut cu 10%, iar argintul s-a devalorizat cu 11%.

Citeste si:
S-a trezit Bitcoin! Moneda a dublat banii investitorilor luna aceasta
S-a trezit Bitcoin! Moneda a...

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: www.BillionPhotos.com / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Facebook impinge indirect Bitcoin la peste 9.000 de dolari