Istoria din perioada crizei din Europa risca sa se repte. Recesiunea a fost declansata de economiile care colapsau una dupa alta sub efectul de domino al prabusirii sistemelor bancare ce ajunsesera sa fie mai mari decat PIB-urile proprii, si de mult mai multe ori veniturile guvernamentale , conform Adevarul.

In China, activele din sistemul bancar (creditele acordate) au ajuns la 35.000 de miliarde de dolari. De remarcat cresterea de 400% a sistemului bancar in opt ani, fara ca sa fie raportate oficial credite neperformante. Iar in perioada urmatoare economistii se asteapta ca in China sa inchida un ciclu al creditarii.

Nu se poate preciza momentul exact, dar aceasta implica cresterea abrupta a creditelor neporfarmante. Si daca doar 10% din sumele acordate de banci nu mai pot fi rambrusate, aceasta inseamna o gaura de 3.500 de miliarde de dolari care va trebui acoperita intr-un fel sau altul.

Scaderea cererii provocata de o reducere a investitiilor incepe sa afecteze pietele financiare chinezesti. Iar asa cum scrie Financial Times, „declinul procesului de acumulare din China – in special in domeniul industriei grele – este resimtit de sistemul bancar.

Citeste si:

Numarul creditelor neperformate a ajuns sa se dubleze in fiecare dupa 1912. Trei mari banci implicate in creditarea companiilor industriala par a inregistra pierderi semneficative.” Aceste concluzii se bazeaza pe datele communicate oficial, despre care tot mai multi analisti considera ca sunt infrumusetate.

Adevarata amploare a celor care nu mai pot returna bancilor banii imprumutati este tinuta ascunsa de ochii publicului.

O recunoastere a pierderilor reale ale bancilor ar declansa in cel mai bun caz o fuga a capitalurilor, imposibil de oprit.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: Sashkin / Shutterstock