Indicele MSCI pentru actiunile din regiunea Asia-Pacific, cu exceptia Japoniei, a atins cel mai redus nivel dupa octombrie 2011, fiind cotat ulterior in declin cu 0,5% , Mediafax.

Indicele Nikkei a coborat cu pana la 2,8%, la minimul ultimului an. Nikkei a scazut cu 20% de la un varf atins in iunie 2015.Indicele Shanghai Composite a scazut pe parcursul sedintei, revenind ulterior la o crestere de 0,4%.

"Iranul poate vinde cat petrol vrea, oricui doreste, la orice pret", a declarat Richard Nephew, director de programe pentru economie, sanctiuni si energie la Centrul pentru Politica Globala in Energie al Universitatii Columbia.

Citeste si:

In SUA, vanzarile de retail au scazut in decembrie, iar productia industriala s-a diminuat pentru a treia luna consecutiv, indicand ca avansul economic a incetinit puternic in trimestrul patru.In urma acestor date, Rezerva Federala din Atlanta anticipeaza ca economia americana va inregistra o crestere de 0,6% in trimestrul patru, fata de 2% in trimestrul trei.

Ridicarea sanctiunilor occidentale impuse Iranului a accentuat declinul cotatiilor petrolului.La bursa din New York, petrolul cu livrare in februarie este cotat in scadere cu 1,9%, dupa ce a coborat cu pana la 2,5%, la 28,67 dolari pe baril, pe platforma electronica Globex.
Pretul titeiului Brent, de referinta la Londra, a coborat cu pana la 2,7%, la 28,14 dolari pe baril, iar in timpul noptii a atins 27,67 dolari pe baril

Sursa foto: Shutterstock / Financial Chart