Actiunile marilor companii asiatice au atins luni cel mai scazut nivel dupa 2011, dupa date economice sub asteptari din Statele Unite si declinul masiv al preturilor petrolului, care au accentuat temerile legate de incetinirea economiei globale, transmite Reuters.

Indicele MSCI pentru actiunile din regiunea Asia-Pacific, cu exceptia Japoniei, a atins cel mai redus nivel dupa octombrie 2011, fiind cotat ulterior in declin cu 0,5% , Mediafax.

Indicele Nikkei a coborat cu pana la 2,8%, la minimul ultimului an. Nikkei a scazut cu 20% de la un varf atins in iunie 2015.Indicele Shanghai Composite a scazut pe parcursul sedintei, revenind ulterior la o crestere de 0,4%.

"Iranul poate vinde cat petrol vrea, oricui doreste, la orice pret", a declarat Richard Nephew, director de programe pentru economie, sanctiuni si energie la Centrul pentru Politica Globala in Energie al Universitatii Columbia.

In SUA, vanzarile de retail au scazut in decembrie, iar productia industriala s-a diminuat pentru a treia luna consecutiv, indicand ca avansul economic a incetinit puternic in trimestrul patru.In urma acestor date, Rezerva Federala din Atlanta anticipeaza ca economia americana va inregistra o crestere de 0,6% in trimestrul patru, fata de 2% in trimestrul trei.

Ridicarea sanctiunilor occidentale impuse Iranului a accentuat declinul cotatiilor petrolului.La bursa din New York, petrolul cu livrare in februarie este cotat in scadere cu 1,9%, dupa ce a coborat cu pana la 2,5%, la 28,67 dolari pe baril, pe platforma electronica Globex.
Pretul titeiului Brent, de referinta la Londra, a coborat cu pana la 2,7%, la 28,14 dolari pe baril, iar in timpul noptii a atins 27,67 dolari pe baril

Sursa foto: Shutterstock / Financial Chart

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Marile banci de pe Wall Street se feresc de cuvantul recesiune in 2020