ONU a somat luni marile puteri sa se inteleaga rapid asupra alcatuirii delegatiei opozitiei siriene la viitoarele negocieri de pace de la Geneva, avertizand ca altfel risca sa apara intarzieri, relateaza AFP in pagina electronica.
Negocieri cu privire la o solutie politica in Siria - intre Guvern si opozitie - urmeaza sa fie lansate la Geneva incepand de pe 25 ianuarie, sub egida ONU.

Potrivit unei foi de parcurs definite la Viena in noiembrie, de catre 17 tari - inclusiv marile puteri si protagonisti in conflict precum Arabia Saudita si Iranul -, urmeaza sa fie incheiat un armistitiu, sa se formeze un guvern de tranzitie si sa se organizeze alegeri intr-un termen de 18 luni , conform Mediafax.

"In acest stadiu, ONU va proceda la o lansare a invitatiilor (la Geneva) atunci cand tarile care conduc acest proces (de la Viena) se vor fi pus de acord asupra celor pe care-i invita din randul opozitiei", a declarat Farhan Haq, un adjunct al purtatorului de cuvant al ONU. "Secretarul general (Ban Ki-moon) indeamna aceste tari sa-si intensifice eforturile penru a ajunge la un acord", a adaugat el.

Farhan Haq a reafirmat ca ONU mizeaza in cntinuare pe data de 25 ianuarie. Insa nu a exclus o intarziere.Ambasadorul rus Vitali Ciurkin a confirmat pentru presa dezacorduri profunde cu privire la componenta delegatiei opozitiei.

Arabia Saudita a organizat o reuniune, la Riyadh, cu o parte a gruparilor de opozitie susceptibile sa se prezinte la Geneva si care-i sunt apropiate. Insa Rusia a procedat la fel cu alte gruparii, iar Iranul are si el ideile sale in aceasta chestiune.

La randul sau, Guvernul sirian a acceptat, in principiu, sa se prezinte la Geneva, dar vrea ca mai intai sa vada lista delegatilor opozitiei.
"Este necesara o delegatie larga a opozitiei", a declarat Ciurkin. "Nu doar oamenii Riyadhului trebuie sa fie invitati, ci si altii", a adaugat el.

Intrebat daca se va inregistra o eventuala intarziere, ambasadorul rus a raspuns "orice este posibil".Alt diplomat a apreciat ca va fi "foarte dificil" sa fie respectat calendarul prevazut.Mediatorul ONU Staffan de Mistura a prezentat luni, cu usile inchise, in Consiliul de Securitate, situatia pregatirii viitoarelor negocieri.

Potrivit unor diplomati, el le-a spus ambasadorilor celor 15 tari membre ca invitatiile vor fi trimise "imediat ce ne vom afla pe un teren solid".El si-a exprimat dorinta ca, pentru a facilita un succes la Geneva, beligerantii sa decida masuri "cu scopul de a-si arata bunavointa", de exemplu sa ridice asediile asupra anumitor orase siriene, ca la Madaya, un oras asediat de catre armata siriana, sau Kefraya, asediat de rebeli.
Sirienii "trebuie sa poata sa constate o diferenta tangibila in situatia oraselor asediate pe timpul negocierilor" de la Geneva, a subliniat el, citat tot de diplomati.

Potrivit ONU, 400.000 de civili sunt asediati si infometati de catre fortele guvernamentale sau rebele in 15 locuri in Siria. Membrii Consiliului de Securitate al ONU au cerut in mod solemn, vineri, incetarea acestei tactici de razboi contrare dreptului international.

Sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri