Oamenii s-au prezentat la vot imediat dupa deschiderea sectiilor , in jurul 7:00,conform Mediafax.

Alegerile parlamentare in Siria sunt organizate odata la patru ani, iar conducerea siriana spune ca scrutinul de miercuri este constitutional si separat de negocierile de pace de la Geneva, in vederea stabilirii unui acord de pace intre rebeli si guvernul sirian. Dar opozitia acuza ca desfasurarea acestor alegeri contribuie la climatul nefavorabil al negocierilor, pe langa luptele existente care ar putea duce la intensificarea conflictului armat potrivit planurilor Rusiei si Statelor Unite.

Liderii occidentali si membrii opozitiei siriene au denuntat organizarea de alegeri parlamentare in Siria, perceputa ca o incercare de subminare a negocierilor de la Geneva.

In schimb, in capitala siriana Damasc, alegatorii spunca sustin in totalitate faptul ca alegerile parlamentare sunt organizate la data programata.

"Ma simt mandru azi, pentru ca a merge sa votezi in cadrul alegerilor este o responsabilitate nationala si democratica pe care orice cetatean ar trebui sa si-o indeplineasca", a declarat Wahid Chahine, un angajat al guvernului in varsta de 54 de ani, dupa ce a iesit de la o sectie de vot din Damasc.

Citeste si:

El sustine ca scrutinul este constitutional si nu ar trebui anulat, desi milioane de alti sirieni nu pot participa la aceste alegeri, fiind in zone controlate de militantii islamisti.

"Sper ca la urmatoarele alegeri toti sirienii sa poata vota, iar in Siria sa nu mai existe teroristi", a adaugat acesta.

Marah Hammoud, o studenta la Jurnalism din orasul Homs, de 21 de ani, spune ca este important, mai ales in aceste vremuri, pentru sirieni sa-si poata alege reprezentantii in Parlament.

"Ne dorim oficiali carora sa le pese de oameni, care pot pune capat acestui razboi si sa controleze preturile din tara", a declarat Marah, adaugand ca "traim cu aceasta speranta".

Alegerile parlamentare de miercuri, la care au voie sa participe si militarii sirieni pentru prima data, se desfasoara doar in regiunile aflate sub control guvernamental. Sectii de votare au fost instalate in 12 din cele 14 provincii siriene.

Provincia nordica Raqqa este controlata de reteaua terorista Stat Islamic, unde se afla sediul central al gruparii, iar provincia Idlib din nord-vest se afla sub controlul Frontului Al-Nusra, grupare afliata retelei teroriste Al-Qaida si aflata in rivalitate cu Stat Islamic, si al altor factiuni insurgente.

Sectiile de votare se vor inchide la ora locala 19.00, dar programul va fi prelungit in cazul in care prezenta la vot este mare. Rezultatele alegerilor vor fi anuntate joi

Sursa foto: Brian A Jackson / Shutterstock