Erste: PSD si aliatii ar putea limita autoritatea guvernului tehnocrat pana la alegerile parlamentare

Partidele politice si-au intensificat retorica impotriva guvernului tehnocrat fara sa se grabeasca sa preia puterea inaintea alegerilor parlamentare din toamna, in timp ce PSD si aliatii sai ar putea actiona pentru a limita autoritatea executivului, potrivit unui raport Erste, grupul austriac care detine BCR.

Partidele politice, dar mai ales cele de stanga, si-au intensificat gradual retorica impotriva guvernului tehnocrat dupa ce executivul nu a administrat foarte bine mai multe situatii critice.

"Chiar daca niciunul dintre aceste partide nu se grabeste sa incerce sa preia puterea inaintea alegerilor (parlamentare, n.r.) din noiembrie, nu excludem ca Social Democratii si aliatii lor sa ia masuri pentru limitarea autoritatii cabinetului tehnocrat, accentuand astfel profilul interimar al acestuia", noteaza analistii Erste.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica seara ca PSD nu va depune motiune de cenzura impotriva guvernului condus de premierul Dacian Ciolos, ci il va lasa sa-si duca la capat mandatul, care ar urma sa se incheie dupa alegerile din noiembrie.

Anterior, liderul PSD a afirmat ca vede o probabilitate de 50% pentru o motiune a PSD impotriva Guvernului.

Citeste si:
Dăianu: Regimul fiscal în România este profund inechitabil
Dăianu: Bugetul pe 2021 este...

Impactul asupra cursului de schimb

Chiar daca a scapat de perspectiva instabilitatii pe care ar fi adus-o o schimbare de Guvern cu numai cateva luni inainte de alegeri, leul va ramane sub presiune din cauza unor factori externi, cel mai important fiind referendumul care va avea loc in iunie in Marea Britanie referitor la apartenenta la UE.

"Dupa depasirea fazei alegerilor, ne asteptam ca euro/leu sa se tranzactioneze pentru moment spre limita superioara a intervalului de stabilitate. In cazul in care cursul euro/leu a inclus impactul temerilor privind instabilitatea politica, impactul acestui factor probabil ar urma sa dispara. Totusi, informatiile de pe plan extern legate de viitorul referendum din Marea Britanie va mentine probabil presiunea de depreciere asupra leului", se arata intr-o nota a ING Bank Romania.

In SUA datele mai slabe privind piata muncii au redus probabilitatea unei majorari a dobanzii Fed, evolutia fiind pozitiva pentru activele in lei. Incertitudinea privind rezultatul referendumului din Marea Britanie, unde nu s-a conturat inca o tabara castigatoare, va impiedica, insa, o revenire a leului.

"Vedem un interval (de tranzactionare, n.r.) de 4,5-4,54 lei/euro in aceasta saptamana, presiunile fiind mai mult pentru depreciere a leului", noteaza ING Bank.

Citeste si:
Ce curs de schimb estimează marile bănci din România pentru 2021
Ce curs de schimb estimează...

Econmistii ING Bank au avertizat saptamana trecuta ca perspectiva schimbarii Guvernului pune presiune pe leu si costurile de imprumut, efectul fiind amplificat de situatia finantelor statului. Deficitul bugetar pentru anul in curs a fost estimat aproape de limita de 3%, cheltuielile fiind majorate in urma cresterilor de salarii, in timp ce mai multe taxe au fost reduse.

In ultimii ani, cursul de schimb a oscilat in intervalul de confort al BNR, de aproximativ 4,38 - 4,52 lei/euro. O trecere peste acest prag ar putea fi acceptata de BNR atata timp cat este temporara, iar deprecierea nu este de amploare in afara intervalului respectiv.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri