Carnavalul de cinci zile, marcat prin muzica permanenta, dansuri si parade samba in costume tematice, a inceput oficial vineri seara, iar autoritatile au recomandat evitarea saruturilor, in contextul in care virusul Zika se poate transmite inclusiv prin saliva, scrie Mediafax.

Primarul orasului Rio de Janeiro, Eduardo Paes, a predat simbolic o cheie aurita a orasului "regelui Carnavalului", Momo, care a promis un spectacol extraordinar.

"Cu multa fericire, dragoste si pace, declar deschis cel mai tare carnaval de pe Pamant, carnavalul nostru din Orasul Minunat", a spus "regele Momo" in deschiderea evenimentului la care sunt asteptati aproximativ cinci milioane de turisti.

Citeste si:

Editia din acest an a Carnavalului de la Rio se desfasoara pe fondul preocuparilor privind raspandirea virusului Zika, transmis in principal de o anumita specie de tantari si care in general nu prezinta simptome, dar exista suspiciuni ca afecta grav femei insarcinate.

Inaintea carnavalului, autoritatile au efectuat un program de eradicare a tantarilor, care va fi intensificat inaintea Jocurilor Olimpice de Vara, programate in august. Virusul Zika, despre care exista suspiciuni ca ar provoca microcefalia fatului, reprezinta o urgenta privind sanatatea publica la nivel global care necesita o reactie rapida, a stabilit Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Expertii medicali sunt preocupati ca virusul Zika se transmite foarte rapid si pe distante mari, consecintele fiind devastatoare. OMS avertiza saptamana trecuta ca virusul Zika, transmis in principal de tantari, se propaga "in mod exploziv" in America de Sud, unde in 2016 ar putea fi trei-patru milioane de cazuri. De la depistarea bolii pentru prima data, in mai 2015, in Brazilia, virusul s-a raspandit in peste 20 de tari, printre care se numara Brazilia, Columbia, Bolivia, Paraguay, Mexic si Venezuela. Trei decese cauzate de virusul Zika au fost semnalate vineri in Columbia.

Sursa foto: Celso Pupo/Shutterstock.com