Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii a precizat ca femeia este internata la Spitalul "Victor Babes”, viata acesteia nefiind in pericol.
Colintineanu a mai spus ca tanara a fost in Martinica in interes de serviciu si s-a prezentat la spital a doua zi dupa revenirea in tara.

Virusul Zika se transmite prin intepaturi de tantar, astfel ca riscul de transmitere si la alte persoane este minim, a precizat Colintineanu.
Specialistii recomanda celor care calatoresc in zonele endemice sa se protejeze, sa aiba solutii care alunga tantarii, sa se imbrace cu pantaloni si bluze cu maneci lungi, pentru ca nu exista vaccin si nici medicatie profilactiva.

Virusul Zika este un virus ARN monocatenar, identificat prima data in 1947 in padurea tropicala Zika din Uganda, de aici i se trage si numele. Virusul provoaca la om o boala infectioasa virala, numita febra Zika, transmisa prin intepatura unui tantar infectat cu acest virus.

Citeste si:

Majoritatea infectiilor provocate de virusul Zika sunt asimptomatice (60-80%). Simptomele bolii sunt de obicei usoare si dispar in 2-7 zile, fara decese. Principalele simptome sunt eruptia cutanata, pete rosii care apar initial pe fata si apoi se extind pe tot corpul, febra moderata, cefaleea, conjunctivita.

Adevaratul pericol il reprezinta infestarea cu Zika a femeilor insarcinate. Exista suspiciuni ca virusul se transmite transplacentar de la mama la fat sau in timpul travaliului. Specialistii sustin ca bebelusii nascuti din mame infestate cu Zika pot prezenta complicatii neurologice, inclusiv sindromul Guillain-Barré si malformatii congenitale: microcefalie la nou-nascuti si malformatii ale sistemului nervos, totusi OMS nu a confirmat oficial aceasta teorie.

Sursa foto: imtmphoto / Shutterstock