Din totalul celor 31.555 de cazuri de infectare cu virusul Zika din Columbia, 5.013 sunt femei insarcinate, potrivit anuntului de sambata. Virusul Zika, depistat in peste 30 de tari, ar fi responsabil de unele malformatii cu care se nasc copiii precum microencefalia si de sindromul Guillain-Barre care cauzeaza dereglari neurologice. Numarul cazurilor de infectare cu virusul Zika a crescut cu 23% fata de saptamana trecuta, in timp ce numarul femeilor insarcinate afectate cu 57,8%, potrivit Mediafax.

Brazilia, cea mai afectata tara de acest virus care se transmite prin intepatura tantarilor Aedes, investigheaza posibila legatura dintre Zika si cele 4.300 de cazuri posibile de microencefalie in tara, dintre care doar 460 au fost confirmate. Doar in 41 dintre acestea au fost gasite urme ale infectarii cu Zika, fara ca cercetatorii sa poata demonstra existenta unei legaturi clara intre cele doua maladii. Pana in prezent, nu s-au inregistrat cazuri de microencefalie cauzate de virusul Zika in tara, potrivit guvernului columbian.

Nu exista vaccin sau tratament pentru combaterea virusului, care cauzeaza strari de febra moderata, iritatii si ochi rosii. Aproximativ 80% dintre pacientii infectati nu prezinta simptome. Potrivit Institutului National de Sanatate din Columbia, 29,7% dintre femeile insarcinate infectate cu Zika locuiesc in provincia Norte de Santander, din apropierea frontierei estice cu Venezuela, care se confrunta cu acest virus.

Citeste si:

Guvernul a anuntat ca femeile insarcinate afectate de virusul Zika au acces restrictionat la servicii care efectueaza operatii de avort, recomandand intarzierea sarcinii cu sase pana la opt luni. Trei decese au fost inregistrate in Columbia pe fondul complicatiilor aparute din cauza infectarii cu virusul Zika. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat Zika urgenta medicala globala pe 1 februarie pe fondul unei posibile legaturi cu microencefalia.

Sursa foto: Guschenkova, Shutterstock