Baiatul depistat cu acesti virus locuieste impreuna cu familia in Guyana Franceza de aproape doi ani. Copilul a venit in Romania pe 12 iulie, in vizita la rude, iar o zi mai tarziu a avut febra, eruptii pe piele si dureri musculare, simptome care au disparut in 24 de ore.

In 15 iulie, baiatul a mers la Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale “Victor Babes” din Bucuresti si a fost internat, intrucat prezenta simptome ale infectiei cu virusul Zika si venea dintr-o zona cu transmitere activa. Acesta a fost externat in 18 iulie, iar familiei i-au fost facute toate recomandarile specifice in acest caz. Pe 19 iulie, rezultatele probelor recoltate au dovedit prezenta virusului Zika.

Ministerul Sanatatii a primit marti seara confirmarea unui al doilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetatean roman in afara tarii.
Directia de Sanatate Publica Ilfov a trimis, miercuri dimineata, o informare la Primaria localitatii unde sta familia baiatului si la Consiliul Judetean, insotita de recomandarea de aplicare a unor tratamente antitantari.

Ministerul Sanatatii: riscul de transmitere a virusului Zika in Romania, la un nivel minim

In 12 iulie, Ministerul Sanatatii a anuntat primul caz de infectie cu virusul Zika in Romania, la o femeie in varsta de 27 de ani, care a calatorit in Martinica.

Cum se poate transmite virusul Zika:

Virusul Zika se poate transmite prin intepatura de tantar, dar si prin contact sexual. Acesta nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Citeste si:

Care sunt principalele simptome care apar dupa infectarea cu virusul Zika:

Persoanele care vin din tari cu risc de infectie si prezinta eruptii, febra, dureri musculare, dureri de cap si conjunctivita trebuie sa se prezinte imediat la medic.

Ce solutii recomanda specialistii impotriva virusului Zika:

Specialistii recomanda celor care calatoresc in zonele endemice sa se protejeze, sa aiba solutii care alunga tantarii, sa se imbrace cu pantaloni si bluze cu maneci lungi. Folosirea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual. Nu exista vaccin si nici medicatie profilactiva.

Virusul Zika este un virus ARN monocatenar, identificat prima data in 1947 in padurea tropicala Zika din Uganda, de aici i se trage si numele. Virusul provoaca la om o boala infectioasa virala, numita febra Zika, transmisa prin intepatura unui tantar infectat cu acest virus.
Tantarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maxima in timpul zilei.

Infestarea femeilor insarcintate, adevaratul pericol pe care il reprezinta virusul Zika

Adevaratul pericol il reprezinta infestarea cu Zika a femeilor insarcinate. Exista suspiciuni ca virusul se transmite transplacentar de la mama la fat sau in timpul travaliului. Specialistii sustin ca bebelusii nascuti din mame infestate cu Zika pot prezenta complicatii neurologice, inclusiv sindromul Guillain-Barré si malformatii congenitale: microcefalie la nou-nascuti si malformatii ale sistemului nervos, totusi OMS nu a confirmat oficial aceasta teorie.

Femeile gravide sau care programeaza o sarcina nu ar trebui sa calatoreasca in zonele cu transmitere activa a virusului Zika, iar daca locuiesc intr-o regiune cu transmitere a virusului, ar trebui sa respecte riguros masurile de impiedicare a contaminarii prin intepatura de tantar. Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui sa solicite o consultatie inainte de a se deplasa intr-o regiune cu transmitere a virusului.

Femeile insarcinate care au calatorit sau locuit in regiuni cu transmitere activa a virusului Zika ar trebui sa mentioneze aceasta situatie medicului care monitorizeaza sarcina.

“Pentru protectia fatului, barbatii care au calatorit in zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba contact sexual protejat cu partenera sa insarcinata sau sa fie abstinenti pana la finele sarcinii. Calatorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba doar contacte sexuale protejate in primele opt saptamani dupa revenire in tara pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infectia cu virusul Zika ar trebui sa respecte abstinenta/contacte sexuale protejate pentru cel putin sase luni”, arata Ministerul Sanatatii.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au calatorit in zone cu transmitere active a virusului si au simptomatologie compatibila cu boala trebuie sa se prezinte la medic in primele 14 zile de la revenire.

Sursa foto: Jarun Ontakrai / Shutterstock Evgeny Atamanenko/ Shutterstock