Brazilia este focarul de raspandire a virusului Zika, posibil responsabil de unele malformatii ale bebelusilor, precum microencefalia (cap subdezvoltat la nou-nascuti). In Brazilia, au fost confirmate 462 de cazuri de microencefalie si sunt investigate inca 3.852 de posibile cazuri. Militarii de pe strazi vor inmana materiale informative despre riscurile contractarii virusului, care se transmite, in principal, prin intepatura tantarilor din specia Aedes, potrivit Mediafax.

Potrivit corespondentului BBC din Rio de Janeiro, Wyre Davies, scopul exercitiului este de a ridica moralul locuitorilor. Dar criticii sunt de parere ca o astfel de initiativa nu va contribui cu nimic la reducerea sau la stoparea cazurilor de infectare cu Zika. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat Zika urgenta medicala globala pe 1 februarie pe fondul unei posibile legaturi cu microencefalia. Brazilia a anuntat in aceasta saptamana trei decese produse pe fondul complicatiilor aparute din cauza infectarii cu virusul Zika.

Cele mai multe persoane nu prezinta simptome deloc sau unele atenuate printre care febra si iritatii pe piele. Cazurile de infectare cu virusul Zika au capatat amploare in America, fiind depistat in peste 30 de tari americane. In Rio de Janeiro vor avea loc Jocurile Olimpice in august, iar, potrivit organizatorilor, unii dintre cei 270 de sportivi care vor participa la competitii si-au exprimat ingrijorarea fata de expunerea la acest virus.

Sursa foto: Adam Gregor / Shutterstock