Interdictia impusa de autoritatile din Bosnia-Hertegovina prin care femeilor nu li se permite sa poarte esarfe care sa le acopere fata in tribunale sau in alte institutii juridice vizeaza toate religiile din tara, dar face referire explicita la cea musulmana si la purtarea valului islamic. Protestatarele au demonstrat, duminica, in capitala Sarajevo timp de o ora, fara a fi intregistrate incidente cu fortele de ordine, informeaza Mediafax.

Purtarea valului islamic a fost interzisa de autoritatile comuniste cand Bosnia facea parte din Republica Iugoslava, declarandu-si independenta in 1992. Protestul a fost organizat dupa ce Inaltul Consiliu al Magistraturii a decis sa interzica "semnele religioase" in institutiile juridice.
Pe unele dintre pancartele protestatarelor se puteau citi mesaje precum "Este dreptul meu sa port valul islamic".

Organizatorul protestului de duminica, Samira Zunic Velagic, a declarat ca interdictia este "un atac grav la adresa demnitatii, personalitatii si identitatii comunitatii musulmane", avand scopul de a priva femeile de dreptul de a lucra. Interdictia a fost condamnata de politicieni musulmani si lideri religiosi.

Comunitatea musulmana reprezinta 40% dintre locuitorii Bosniei-Hertegovina, care are o populatie totala de 3,8 milioane de locuitori. Majoritatea celorlalti locuitori sunt ortodocsi sau catolici.

Sursa foto: ChameleonsEye/Shutterstock.com