Un numar-record de victime printre locuitorii din Afganistan a fost inregistrat in 2015, pentru al saptelea an consecutiv, pe fondul violentelor generate de razboiul civil din tara, a anuntat, duminica, ONU, in contextul retragerii majoritatii trupelor internationale din tara, potrivit Reuters.

Cel putin 3.545 de noncombatanti au murit si alti 7.457 au fost raniti in violentele din cursul anului trecut, care s-au intensificat cu 4% fata de anul 2014, a precizat ONU in raportul anual privind victimele in randul civililor. "Ranirea locuitorilor este total inacceptabila", a acuzat Nicholas Haysom, seful misiunii ONU de oferire a asistentei in Afganistan. Din cauza intensificarii luptelor intre fortele guvernamentale sustinute de trupele occidentale si insurgenti, tot mai multi civili sunt prinsi in aceste confruntari, potrivit anchetatorilor ONU, potrivit Mediafax.

Luptele amplificate din orasul Kunduz din nordul tarii, care a fost preluat de talibani in septembrie, precum si un val de atacuri sinucigase cu bomba din capitala Kabul, in care au murit si au fost raniti sute de oameni anul trecut, au dus la cresterea numarului de victime in randul civililor afgani. "In cea mai mare parte a statului Afganistan, in 2015, numarul victimelor in randul civililor a scazut", a precizat Danielle Bell, director al programului ONU pentru drepturile omului din Afganistan, la o conferinta de presa din Kabul.

Din totalul victimelor civile din 2015, 37% s-au inregistrat din cauza atacurilor terestre, 21% din cauza bombelor detonate pe traseuri rutiere si 17% pe fondul atacurilor sinucigase. Femeile si copii sunt cei mai afectati de aceasta intensificare a violentelor, astfel ca numarul victimelor in randul femeilor a crescut cu 37%, iar in randul copiilor cu 14%. De asemenea, numarul victimelor produse de atacurile fortelor proguvernamentale a crescut cu 28% fata de 2014, iar cele produse din cauza ofensivei militare a fortelor internationale s-au amplificat cu 9%, in principal, pe fondul bombardamentelor efectuate de SUA in octombrie asupra unui spital al organizatiei umanitare Medici fara Frontiere, in care au murit 42 de persoane si au fost ranite alte 43.

Per total, 103 civili au murit si alti 67 au fost raniti din cauza atacurilor fortelor internationale, avertizeaza raportul ONU. Ca si in ceilalti ani, miscarea insurgenta a talibanilor este responsabila de producerea majoritatii victimelor in randul locuitorilor, intr-un procent de 62%. Din 2009, de cand ONU a inceput sa monitorizeze sistematic victimele produse in randul locuitorilor din Afganistan, aproximativ 59.000 de persoane au murit sau au fost ranite.

Citeste si:
A patra noapte de proteste pe strazile Barcelonei: incendii, baricade
A patra noapte de proteste pe...

Sursa foto: Oleg Zabielin / Shutterstock


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cati centimetri de autostrada are fiecare roman?