Un magazin din Danemarca preia surplusul de alimente din supermarketuri si il vinde persoanelor cu venituri mici cu preturi cu pana la 50% mai mici, in incercarea de a reduce cantitatea de mancare risipita anual in aceasta tara, arata Independent.co.uk.

Magazinul WeFood este situat in Copenhaga si este primul de acest gen din Danemarca. Preturile produselor alimentare sunt cu 30-50% mai mici decat in supermarketuri. ”Este probabil prima initiativa de acest gen din lume si vizeaza nu doar persoanele cu venituri mici, ci si consumatorii interesati de cantitatea de mancare pe care o arunca tara lor”, spune un reprezentat al WeFood.

WeFood a incheiat un contract cu Føtex (una dintre cele mai mari retele de supermarketuri din Danemarca) de la care achizitioneaza paine si alte produse. Magazinul colaboreaza si cu alti importatori de citrice, macelarii si un producator de batoane de cereale bio. Produsele sunt preluate din magazinele partenere de catre voluntari.

In acest fel, initiatorii WeFood isi propun sa contribuie la reducerea cele 700.000 de tone de alimente pe care Danemarca le arunca in fiecare an. In ultimii cinci ani, Danemarca a redus cantitatea de alimente risipite cu 25%.

Organizatia responsabila de agricultura si alimente din cadrul Natiunilor Unite estimeaza ca in fiecare an o treime din ceea ce mancam , circa 1,3 miliarde de tone de alimente, ajunge la gunoi. In aceasta statistica sunt incluse si circa 45% din toate fructele si legumele cumparate, 35% din produsele pescaresti si a fructelor de mare, 30% din cereale si aproximativ 20% din produsele consumate zilnic precum si tot atata carne consumata de catre om.

Surprinzator sau nu, cei mai mari “risipitori” se afla in randul tarilor dezvoltate. In acest fel, europenii, dar si locuitorii din America de Nord arunca, in medie, intre 95 – 115 kg de mancare pe an, comparativ cu 6-11 kg de mancare in regiunea sud-Sahariana din Africa sau regiunea de sud / sud-est a Asiei. Romania se afla pe locul 10 din 27 de tari analizate, conform datelor Eurostat. Astfel, fiecare roman arunca, anual, aproape 100 de kilograme de mancare. Pana in 2025 se doreste o reducere cu 50% a deseurilor alimentare la nivelul Uniunii Europene.

Sursa foto: WefoodOverskudsmad

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri