Accidentul nuclear de la Cernobil, produs acum 30 de ani, va genera riscuri inca cel putin 3.000 de ani

Zona din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobil va continua sa fie contaminata in urmatorii cel putin 3.000 de ani, afirma experti internationali, la 30 de ani de la cel mai mare accident nuclear din istorie.

Reactorul numarul 4 al Centralei nucleare de la Cernobil a explodat pe 26 aprilie 1986. Accidentul nuclear, cel mai grav din istorie, a provocat pe loc moartea a 31 de persoane, dar numarul total al victimelor ar putea fi intre cateva sute de mii si milioane, noteaza experti citati de presa internationala, potrivit Mediafax.

Deflagratia a poluat atmosfera cu zece tone de materiale radioactive. Zona din jurul orasului Pripiat, in nordul Ucrainei, este izolata de 30 de ani, iar specialistii avertizeaza ca efectele radiologice extrem de grave vor continua in urmatorii 3.000 de ani. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), aproximativ 4.000 de oameni au murit din cauza efectelor radioactive directe ale dezastrului nuclear. Altii experti dezvaluie ca bilantul este mult mai mare.

"La nivel mondial, au murit 1,44 milioane de oameni", afirma Aleksei Iablokov, fost consilier pentru mediu al presedintelui rus Boris Eltin. Fizicianul belarus Georgi Lepin, vicepresedintele Asociatiei membrilor echipei de interventie de la Cernobil, afirma ca 13.000 de persoane implicate in lucrarile de izolare a reactorului au murit, iar alte 70.000 s-au imbolnavit grav, conform ziarului american Miami Herald.

Un studiu al Natiunilor Unite releva ca "aproximativ cinci milioane de oameni" afectati de contaminarea radioactiva locuiesc in Ucraina, Belarus si Rusia. "Reactorul numarul 4 a devenit practic, in mod neplanificat, depozit pentru deseuri radioactive. Un astfel de loc pentru stocare reprezinta un pericol cel putin 3.000 de ani.

Citeste si:
Sute de documente declasificate legate de Cernobîl: ce au ascuns...
Sute de documente...

Acest lucru inseamna ca zona din jurul fostei centrale Cernobil va putea fi locuita abia in anul 4986", noteaza publicatia Miami Herald. Insa Detlef Appel, specialist in geologie si directorul companiei germane PanGeo, avertizeaza ca deseurile nucleare genereaza riscuri aproximativ un milion de ani.

Sursa foto: Sergey Nivens / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Spațiile de cazare de la ferma agricolă din Austria au fost închise
Setari Cookie-uri