"Felicitari. Eu abia astept sa lucrez cu tine pentru a face din Londra un oras echitabil pentru toti!", a declarat intr-un mesaj postat pe Twitter liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn, revendicand victoria, inainte de proclamarea oficiala a victoriei.

Incarnarea cosmopolitismului puternicei capitale britanice, Sadiq Khan, in varsta de 45 de ani, a luptat in cursa pentru Primaria Londrei impotriva conservatorului Zac Goldsmith, in varsta de 41 de ani, fiul unui miliardar.Deputat din Tooting, un cartier popular din sudul Londrei, el ii succede excentricului conservator Boris Johnson, sustinatorul unei iesiri din Uniunea Europeana (Brexit), despre care se spune ca are ambitia sa devina premier.

Victoria lui Khan consacra stralucitoarea ascensiune a acestui fiu de sofer pakistanez de autobuz, care trece dintr-un bloc de locuinte sociale in functia cea mai importanta din Londra. Un fost avocat, cu un temperament energic, fost ministru, tatal a doua fete, Khan a promis ca va raspunde problemelor celor mai stingente ale capitalei - a carei populatie a crescut cu 900.000 de locuitori in opt ani si a ajuns la 8,6 milioane de oameni - si anume locuinte inabordabile, transporturi saturate si poluarea.

Alegerea sa, subliniaza expertul Tony Travers de la London School of Economics (LSE), este totodata un "remarcabil semn al cosmopolitismului" Londrei, un oras in care 30% din populatie nu este alba.La Tooting, anuntul victoriei sale a provocat entuziasm in randul locuitorilor, mandri sa vada un copil din cartier la conducerea destinelor capitalei.

"Suntem multumiti si mandri", a declarat pentru AFP Malik Ahmed, in varsta de 32 de ani, un angajat al restaurantului "Lahore Karahi", una dintre adresele favorite ale lui Khan. "Este un om atat de bun, a ajutat un numar incredibil de persoane", a adaugat el.

Alegerea sa reprezinta o adevarata sanctionare a taberei conservatoare care, intr-o campanie aspra, cu accente calomnioase, nu a ezitat sa-l acuze pe Sadiq Khan de legaturi cu extremisti islamisti. In strainatate, primarii celor mai mari orase l-au felicitat pe Khan, exprimandu-si dorinta sa lucreze cat mai rapid cu el.

"Felicitari @SadiqKhan, ales Primar al Londrei! Convinsa ca umanismul&progresismul sau vor fi in beneficiul londonezilor", a scris intr-un tweet socialist Anne Hidalgo, primarul Parisului.

Citeste si:

"Felicitari noului primar al Londrei si tovaras de arme in problema locuintelor abordabile", a declarat primarul New Yorkului, Bill de Blasio, intr-un mesaj postat pe Twitter.

In contextul in care toti ochii erau atintiti asupra capitalei britanice, intregul Regat Unit a aflat vineri rezultatului unei miriarde de scrutine locale si regionale organizate joi, cu valoare de test pentru partidul laburist, principalul partid de opozitie fata de Guvernul conservator al lui David Cameron.

In Scotia, partidul care lupta pentru independenta - SNP - si-a oferit o victorie fragila, obtinand 63 din cele 129 de mandate ale Parlamentului regional, adica sub cele 69 de mandate pe care le-a obtinut in 2011. SNP nu va fi, deci, in masura sa formeze un guvern majoritar, in fata conservatorilor care au obtinut 31 de mandate, cu 16 mai multe decat in 2011.

Acest usor recul ar putea raci oarecum revendicarile separatiste ale SNP, mai putin daca Marea Britanie voteaza pentru o iesire din Uniunea Europeana in referendumul pe aceasta tema prevazut la 23 iunie. Conducatoarea SNP Nicola Sturgeon a declarat in aceasta privinta ca partidul ei "isi va pleda intotdeauna cauza cu pasiune, dar si cu rabdare si respect", subliniind ca obiectivul sau este "sa convinga si nu sa dezbine".

Pus la punct sec in fostul sau fief, Partidul Laburist scotian a pierdut 13 mandate si are 24 de alesi. Insa laburistii au obtinut un scor mai bun in Tara Galilor - 29 din cele 60 de mandate, un rezultat suficient pentru a se mentine la putere. Partidul Laburist pare ca nu a obtinut un rezultat "atat de bun pe cat ar fi trebuit dupa un an de la alegerile" legislative din mai 2015, subliniaza Iain Begg de la London School of Economics (LSE).

Bilantul acestor alegeri va fi studiat indeaproape de o factiune din Partidul Laburist, care cauta o ocazie pentru a pune in discutie autoritatea lui Jeremy Corbyn - ce nu si-a digerat alegerea la conducerea formatiunii, in septembrie - si care nu-l considera capabil sa-i conduca pe laburisti la victorie in alegerile legislative din 2020.