UE: China nu este o economie de piata. Firmele chineze sunt subventionate

"China nu este o economie de piata" conform criteriilor UE, au spus deputatii europeni din toate grupurile Parlamentului European in dezbaterea de marti dimineata cu Consiliul si Comisia Europeana.

Dezbaterea s-a concentrat pe modul in care UE ar trebui sa compenseze competitia incorecta a Chinei dupa 11 decembrie 2016, cand, conform protocolului de acces la Organizatia Mondiala a Comertului (WTO), aceasta trebuie sa fie recunoscuta drept o economie de piata de catre ceilalti membri ai Organizatiei.

Cei mai multi vorbitori au subliniat ca firmele chineze sunt subventionate, China nu este transparenta privind subventiile si ofera preturi scazute la export care nu sunt "in mod clar" determinate de cerere si oferta. Ei au subliniat ca surplusul capacitatii de productie alimenteaza exporturile ieftine catre UE care aduc pagube economice, mai ales pe piata otelului din UE, domeniu in care sute de mii de lucratori se tem pentru locurile lor de munca in prezent.

UE, China si criza industriei otelului

Mai multi deputati au cerut Comisiei sa propuna rapid o noua masura pentru contracararea dumpingului. Altii insa au subliniat ca UE trebuie sa transmita un semnal clar ca nu fi recunoscuta China drept o economie de piata.

Comisarul european Vytenis Andriukaitis i-a asigurat pe deputati ca pe agenda de prioritati a Comisiei criza industriei otelului ocupa un loc important. Nu poate fi "negat" faptul ca in cazul Chinei nu se poate vorbi despre o economie de piata, de aceea Comisia va lucra la "o noua abordare" care va include un sistem puternic de aparare comerciala si va asigura respectarea regulilor WTO, a mai spus el.

Citeste si:
SRI: Rusia și China folosesc criza COVID ca să spioneze mai ușor...
SRI: Rusia și China folosesc...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Vytenis Andriukaiti a spus ca aceasta abordare poate sa fie modelata dupa aceea a Statelor Unite, care calculeaza marjele de dumping de la caz la caz. Colegiul Comisarilor va dezbate acest subiect ”inaintea vacantei de vara”, a promis el. In numele presedintiei Consiliului, Jeannine Hennis-Plasschaert a spus ca subiectul va fi discutat la Consiliul de afaceri externe pe teme comerciale din 13 mai. Parlamentul European va vota o rezolutie joi.

Sursa foto: cdrin / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri