Kremlinul a propus vineri liderilor de la Washington sa ia parte la operatiuni aeriene comune impotriva insurgentei islamiste de pe teritoriul sirian, inclusiv a militantilor din frontul al-Nusra, o grupare terorista afiliata Al-Qaeda.

Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, sustine ca operatiunile comune ar urma sa demareze la 25 mai, transmite Reuters. Actiunile vor fi coordonate impreuna cu executivul sirian, in timp ce Moscova isi rezerva dreptul de a organiza raiduri aeriene in mod unilateral. Insa, Washingtonul a refuzat in mod repetat sa ia parte la orice operatiuni aeriene impreuna cu fortele presedintelui Bashar al-Assad, care este acuzat de occidentali pentru comiterea de crime de razboi impotriva civililor, scrie News.ro.

Soigu sustine ca raidurile comune ar viza convoaiele ce transporta arme si munitie pentru jihadisti, peste granita turco-siriana. In vreme ce Rusia sustine executivul lui Assad, Statele Unite si aliatii sprijina fortele rebelilor moderati. Ambele tabere sunt impotriva militantilor al-Nusra, care nu a fost inclusi in ultimul acord de incetare a focului, abandonat dupa lansarea unei ofensive puternice asupra cartierelor controlate de rebeli in metropola Alep.

Ministerul Apararii din Rusia chiar a precizat ca loviturile aeriene comune vor ajuta la consolidarea porcesului de pace. ”Credem ca adoptarea acestor masuri va va duce la o tranzitie spre negocierea unei paci pentru intreg teritoriul sirian. Desigur ca aceste masuri trebuie sa fie coordonate cu liderii sirieni”, a spus Soigu.

Sursa foto: avion de vanatoare, Shutterstock

Citeste si:
SUA reiau operatiunile militare comune cu Irakul
SUA reiau operatiunile...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
China, cea mai mica crestere a economiei din ultimii 29 de ani