Parisul si Berlinul urmeaza sa relanseze luna aceasta o cooperare militara europeana mai stransa si ar putea lansa un fond comun in domeniul Apararii, dar nu intentioneaza sa infiinteze o armata europeana, potrivit unor oficiali, relateaza Reuters.

Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa si de Securitate Federica Mogherini urmeaza sa propuna o aprofundare a relatiilor militare la summitul UE din 28-29 iunie, in pofida ascensiunii euroscepticismului, si sa argumenteze ca integrarea europeana poate contribui la mentinerea influentei Uniunii alaturi de Statele Unite. Sustinatori ai acestei initiative apreciaza ca o cooperare mai stransa intre aliatii europeni este necesara m,ai ales in vederea reducerii unor suprapuneri costisitoare in privinta productiei unor sisteme si programe in domeniul Apararii, in contextul in care sunt necesare investitii tot mai mari in tehnologia Apararii, potrivit News.ro.

Insa scepticismul britanic fata de integrarea europeana a impiedicat adesea planurile UE in domeniul Apararii. Dupa referendumul din Marea Britanie, prevazut la 23 iunie, unii oficiali vor sa foloseasca aceste propuneri pentru a consolida aderarea Marii Britanii la UE, in cazul in care Londra decide sa ramana in blocul european. Insa ei o vor face si in cazul in care alegatorii vor decide un Brexit. "Obiectivul este o Uniunea Europeana a Apararii", declara un oficial guvernamental german. "Nu este vorba despre o concurenta cu NATO, dar avem nevoie de o Europa mai puternica. Daca-i asteptam pe eurosceptici, atunci vom da doar inapoi", a subliniat el.

Lacune in campania aeriana din Libia, in 2011, si o imbatranire a echipamentului in misiunile africane i-au convins pe oficialii francezi. Parisul considera primordiala o independenta militara, insa vrea sa mearga mai departe cu ideile blocate de Londra, ca de exemplu un cartier general interarme UE si mijloace militare comune. "Situatia ideala ar fi ca Marea Britanie sa ramana in UE si sa nu-i mai opreasca pe altii sa dezvolte o Politica Externa si de Securitate integrata, mai puternica", afirma Elmar Brok, un eurodeputat german de centru-dreapta, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European (PE).

Insa oficiali UE afirma ca temerile britanice cu privire la infiintarea unei armate UE de militari care poarta aceeasi uniforma sunt exagerate. Presedintele Comiei Europene (CE) Jean-Calude Juncker a indemnat la infiintarea unei armate europene in martie 2015, insa, in realitate, orice capabilitati pe care Guvernele le pot dezvolta impreuna, de la radare la nave, vor ramane nationale. Decizia de a relansa o cooperare militara mai stransa, care a fost testata pentru prima data de Marea Britanie si Franta in anii '90, are la baza faptul ca niciun stat membru UE nu dispune de resurse pentru a face fata statelor esuate de la frontierelor Europei, unor atacuri teroriste sau unei Rusii renascute.

"Logica este coplesitoare", afirma Nick Witney, un fost director al Agentiei Europene pentru Aparare, create in 2004 cu scopul de a imbunatati capacitatile Europei in domeniul Apararii. "Daca ne uitam la amploarea insuficientei investitiilor in tehnologia Apararii Europei, este necesar ca puterile militare europene sa se dezvolte impeuna", subliniaza el. Una dintre ideile in discutie priveste crearea un fond european de investitii pentru Aparare, care ar permite guvernelor statelor membre UE care cotizeaza la el sa se poata imprumuta, astfel incat sa se asigure ca exista intotdeauna fonduri disponibile in vederea unor programe comune de aparare. Acestea variaza de la elicoptere noi la avioane fara pilot.

Fondul, care ar putea fi lansat la scara mica in 2017, ar putea fi sustinut de Banca Europeana de Investitii (BEI) in vederea finantarii proiectelor. Intre alte propuneri figureaza o extindere a cooperarii intre forte. Germania si Olanda au pus deja in comun tancuri si forte navale si vor sa dezvolte o Aparare de tip sol-aer. De asemenea, fortele franceze si britanice au convenit in 2010 sa coopereze. "Avem insule de cooperare. Ideea este sa le unim intr-un arhipelag", declara un oficial UE de rang inalt in domeniul Apararii. Doar 15% din investitiile in Apararea UE au ajuns in proiecte in colaborare in 2013, in scadere de la 26% in 2011, potrivit Agentiei Europene pentru Aparare.

Germania si Franta afirma ca impartasirea resurselor ar putea fi singura cale in vederea unei sustineri adecvate a fortelor militare. Oficiali UE dau ca exemplu in acest sens fuziunea companiilor care produc sisteme de rachete din Franta, Italia si Marea Britanie si infiintarea MBDA, in 2001, singurul grup european capabil sa conceapa si sa produca sisteme de rachete de talie mondiala. "Europa nu-si mai poate permite ineficientele dublarii si depasirii capacitatii pe care le presupune actuala noastra piata fragmentata", sublinia Comisia Europeana intr-un document in domeniul Apararii.

Sursa foto: Ioan Panaite / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri