Recep Tayyip Erdogan, care si-a exprimat admiratia fata de Ali ca boxer si campion al drepturilor musulmanilor, nu a facut nicio declaratie la sosirea la Istanbul, iar biroul sau nu a oferit o explicatie cu privire la intoarcerea sa mai devreme in Turcia, noteaza News.ro. Insa presa turca a scris ca seful statului a fost ofensat de faptul ca organizatorii funeraliilor i-au respins o solicitare de a aseza o bucata din panza cu care este acoperita Kaaba - locul cel mai sacru al musulmanilor de la Mecca, in Arabia Saudita - pe sicriul lui Ali, joi, in timpul ceremoniei funerare.

Organizatorii ar fi refuzat de asemenea o solicitare din partea liderului religios turc - care a venit la Louisville, in Kentucky, impreuna cu Erdogan sa asiste la funeralii - de a citi din Coran, potrivit agentiei private Dogan. Recep Tayyip Erdogan si regele Abdullah al Iordaniei urmau sa ia cuvantul la funeralii, insa nu am mai facut-o dupa ce pe lista au fost adaugati, ulterior, alti doi vorbitori.

Seful statului turc a asistat joi la rugaciunea traditionala pentru Ali, insa nu si la funeraliile de vineri. Ali a decedat vinerea trecuta la varsta de 74 de ani, dupa o lunga lupta cu maladia Parkinson. Inainte sa plece catre Turcia, Erdogan a participat la o cina organizata cu ocazia Ramadanului in onoarea sa de membri ai comunitatii tucilor mesheti - un grup etnic expulzat de Stalin in 1944 - si i-a adus un omagiu lui Ali.

Citeste si:

"Muhammad Ali ne atragea admiratia pentru ca, in pofida tuturor obstacolelor, a mers in continuare pe calea despre care stia ca e dreapta, dupa ce s-a convertit la islam, la varsta de 22 de ani, intr-o tara ca Statele Unite", a declarat seful statului turc la aceasta cina, citat de agentia de stat Anadolu.

"Mergand din victorie in victorie, Muhammad Ali a devenit vocea musulmanilor din toate colturile lumii, a celor oprimati si nedreptatiti", a spus el. "Fiecare pumn pe care l-a dat a fost un suspin de usurare al celor oprimati si nedreptatiti, fiindca ei stiau ca Muhammad Ali purta aceasta lupta pentru ei", a adaugat Recep Tayyip Erdogan.

Sursa foto: thomas koch / Shutterstock.com