Nicolae Timofti, presedintele din Republica Moldova, indeamna Uniunea Europeana (UE) sa mentina sanctiunile economice impuse Rusiei, subliniind ca regiunea separatista moldoveana Transnistria a fost "primul experiment" al Kremlinului in alimentarea conflictelor separatiste, relateaza Radio Free Europe-Radio Liberty.

Cu mult inainte sa-i fie impuse sanctiuni in legatura cu criza din Ucraina, Moscova a sustinut eforturi separatiste in Transnistria si continua sa impiedice eforturile Chisinaului de a se integra in UE, a declarat Nicolae Timofti vineri in cadrul unei vizite a premierului ceh Boguslaw Sobotka, potrivit News.ro.

"Interesul Rusiei de a-si pastra influenta in aceasta zona reprezinta un obstacol serios in calea apropierii (Republicii) Moldova de Uniunea Europeana", iar de aceea este necesar ca sanctiunile care i-au fost impuse de Statele Unite si UE sa fie mentinute, a subliniat seful statului, citat intr-un comunicat emis de presedintie. Nicolae Timofti acuza Rusia ca sustine in continuare eforturile separatiste.ale Tiraspolului, care si-a proclamat independenta fata de Chisinau in 1990, dar care nu este recunoscuta de comunitatea internationala.

Moscova pare ca se afla in spatele unor eforturi, in prezent, de extindere a separatismului si in alte zone ale tarii, a denuntat Nicolae Timofti, citat in comunicat. Presedintele moldovean a insistat de asemenea asupra necesitatii retragerii militarilor si armamentului rus din Transnistria, conform angajamentelor pe care Moscova si le-a asumat prin Acordul OSCE din 1999.

Citeste si:
Membrii Guvernului Pavel Filip au depus juramantul
Membrii Guvernului Pavel...
Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus | A treia zi fără niciun caz local în China
Setari Cookie-uri