”In interesul UE, nu putem sa lasam orice ambiguitate in tratatele noastre si nu putem astepta prea mult timp. Fie esti in UE, fie esti in afara. Parasirea blocului comunitar va insemna guernseficarea Marii Britanii (n.r. ar capata aceeasi relevanta ca insula Guernsey), care ar fi doar un mic stat pe piata globala. Britanicii se vor autoizola si vor deveni un avanpost de comert la frontiera Europei”, a explicat Macron, potrivit News.ro.

De asemenea, demnitarul francez a sustinut ca Londra trebuie sa primeasca o perioada de timp clara pentru a parasi blocul comunitar dupa referendum, in cazul in care britanicii voteaza in favoarea Brexitului.

Intre timp, Fondul Monetar International a explicat ca iesirea Marii Britanii din UE va insemna o scadere de 5% a economiei tarii pentru o perioada de cinci ani.

Citeste si:

Sondajele aratau ca tabara pro-Brexit avea un avans fragil in fata taberei pro-UE, insa campania a fost suspendata temporar dupa uciderea parlamentarei laburiste Jo Cox.

”Daca Marea Britanie doreste acces comercial la piata unica europeana, arunci britanicii trebuie sa contribuie la bugetul anual european asemenea norvegienilor si elvetienilor. Insa, daca Londra refuza orice contributie, iesirea va fi una completa”, a explicat Macron.

Intre timp, partenerii britanicilor avertizeaza ca bancile si firmele financiare bazate in Londra ar putea sa-si piarda banii, incercand sa obtina acces la pietele europene.

Sursa foto: Iakov Kalinin/Shutterstock.com